Pieter Omtzigt en Geert Wilders aan kop bij peiling in Brabant

17 november 2023 om 13:00 • Aangepast 1 december 2023 om 02:01
nl
Het lijkt erop dat Nieuw Sociaal Contract (NSC) van Pieter Omtzigt en de PVV van Geert Wilders de grootste partijen gaan worden in Brabant. De VVD onder leiding van Dilan Yesilgöz volgt op zeer korte afstand. Dat blijkt uit een peiling door Newcom onder 859 Brabanders. Ook blijkt dat al veel meer mensen weten op wie ze gaan stemmen dan twee weken geleden.
Profielfoto van Rick LemmensProfielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Onderzoeksbureau Newcom vroeg in opdracht van Omroep Brabant aan de Brabanders op welke partij ze gaan stemmen bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. De peiling liep van 6 tot en met 14 november. Er kan tot de verkiezingen nog veel veranderen. Een peiling kan je dan ook niet zien als een voorspelling van de uitslag.

Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer 20 procent nog niet weet op wie ze gaan stemmen. Dat is aanzienlijk minder dan in eind oktober: toen was ruim 60 procent er nog niet uit.

Het succes van het NSC van Pieter Omtzigt is geen verrassing, want die partij scoort ook in landelijke peilingen hoog. 19 procent van de Brabanders zegt op die partij te gaan stemmen.

Opvallender is het grote succes van de PVV met 18 procent. Geert Wilders spreekt zich tijdens de campagne en tijdens debatten vaak uit over onderwerpen die veel Brabanders belangrijk vinden:

  • gezondheidszorg (46 procent),
  • migratie (32 procent),
  • bestaanszekerheid en koopkracht (20 en 29 procent).

Ook de ChristenUnie (3 procent) lijkt daarvan te profiteren. Het kabinet viel in juli dit jaar omdat met name VVD en ChristenUnie het niet eens konden worden over het inperken van gezinshereniging voor migranten. De ChristenUnie was daar fel op tegen en hield voet bij stuk. Het lijkt er in deze peiling op dat een deel van de kiezers dat kan waarderen.

Dit is de volledige uitslag van de peiling:

Wachten op privacy instellingen...

Waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. In dit geval zijn dat VVD, CDA en BBB. Waar de VVD onder leiding van premier Mark Rutte nog goed was voor ruim een kwart van de Brabantse stemmen, levert de partij nu onder leiding van de nieuwe lijsttrekker Dilan Yesilgöz 10 procent in: 16 procent van de ondervraagden kiest voor de VVD.

BBB zakt in
Teleurstelling zal er ook zijn bij de BBB (7 procent). In maart boekte Caroline van der Plas nog een monsterzege bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Haar partij werd de grootste in alle provincies. 18 procent van de Brabantse kiezers koos BBB. Maar de opkomst van Pieter Omtzigt lijkt nu roet in het eten te gooien.

Dat BBB de coalitieonderhandelingen in Brabant liet klappen door op het laatste moment nog met extra eisen te komen, zal de kiezer hen mogelijk ook niet in dank afnemen.

Dieper historisch dieptepunt
In maart bereikte het CDA bij diezelfde verkiezingen een historisch dieptepunt. Met deze peiling komt daar nog een schepje bovenop: in Brabant, waar je ooit niet om het CDA heen kon, zegt nog maar 5 procent op deze partij te gaan stemmen.

Deze peiling zal ook een tegenvaller zijn voor de linkse samenwerking van GroenLinks en PvdA, onder leiding van Frans Timmermans. De lijstcombinatie hoeft bij de ondervraagden op niet meer dan 10 procent te rekenen.

Ook andere linkse partijen lijken te gaan inleveren. Zo scoren ze in de peiling:

  • SP (5 procent),
  • D66 (4 procent),
  • Partij voor de Dieren (2 procent).

Volt blijft gelijk.

Zo stemde Brabant in 2021 voor de Tweede Kamer:

Wachten op privacy instellingen...

Verantwoording: Onderzoeksbureau Newcom vroeg aan 859 Brabanders wat ze van plan zijn om te stemmen bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer op woensdag 22 november. De onderzoeksresultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, regio, opleidingsniveau en stemgedrag tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart 2023. Hiermee is het onderzoek representatief, met een betrouwbaarheid van 95 procent.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Zweef jij nog? Kijk dan hier wat partijen vinden van de belangrijkste onderwerpen.

Debat van het Zuiden
In aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer houdt Omroep Brabant samen met Omroep Zeeland en L1 in Limburg op zaterdag 18 november het Debat van het Zuiden. De uitzending is die zaterdag live te zien van 19.30 tot 21.00 uur. Op Brabant+ en op de website/app van Omroep Brabant is na 21.00 uur de nabeschouwing te zien. Ook het landelijke themakanaal NOS Politiek en Nieuws zendt het debat live uit.

Debat van het Zuiden
Debat van het Zuiden

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!