Michiel van Nispen op het nippertje herkozen in Tweede Kamer

1 december 2023 om 15:51 • Aangepast 15 december 2023 om 02:03
nl
SP'er Michiel van Nispen uit Breda is toch weer gekozen in de Tweede Kamer. Na de definitieve telling kwam het aan op 160 stemmen. Van Nispen kreeg het nieuws vrijdag te horen. "Ik zat expres alleen. Toen duidelijk werd dat ik toch in de kamer zou komen, ben ik naar de fractiekamer gegaan. We hebben het wel even gevierd." De SP heeft nu vijf zetels in de kamer, D66 (die anders de restzetel zou krijgen) negen.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

"Het was een hele gekke week" zegt Michiel die op nummer vijf van de SP staat. Na de verkiezingen kreeg de SP 5 zetels toebedeeld. Michiel leek daardoor zijn werk voor de SP in de Tweede Kamer door te kunnen zetten.

"Op dinsdag kreeg ik te horen dat mijn kamerzetel toch naar D66 zou gaan." Dat was na een prognose van de kiescommissie. Vervolgens kreeg Michiel te maken met mensen die afscheid kwamen nemen. Tegelijk waren er kamerleden doe hem om hulp vroegen bij zaken die in de Tweede Kamer spelen. "Het was heel raar."

"De kinderen vonden het zielig voor mij, maar waren ook blij."

Van Nispen kreeg zelfs de vraag of hij zijn kantoor wilde opruimen. "Aan de andere kant hoorde ik geluiden dicht op het vuur dat het nog geen gelopen race was dat D66 die zetel echt zou houden." Ook thuis waren de reacties dubbel. "De kinderen vonden het zielig voor mij, maar waren blij dat ik misschien meer thuis zou zijn."

De onzekerheid van afgelopen week heeft Van Nispel gevoeld. "Die slurpt energie."

Michiel weet niet wat hij gedaan zou hebben, als hij niet in de kamer zou zijn gekomen. "Ik ben afgelopen week gewoon blijven werken. Tot 5 december heeft iedereen namelijk zijn oude kamerzetel nog ook al ben je niet herkozen. Ik ben nu vooral blij dat ik mijn werk voor de SP in de Tweede Kamer kan doorzetten."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!