Video

Met hippe schoenen en ballen op maat gaan broers naar EK bowlen

18 maart om 20:30 • Aangepast 27 maart om 02:04
nl
Is bowlen een kwestie van zo hard mogelijk gooien in de hoop dat alles omvalt? Volgens Floris (16) en Lucas Dollevoet (13) absoluut niet, want de broers uit Rosmalen zijn zo goed dat ze vanaf 23 maart meedoen aan het EK. “Veel mensen zien bowlen als een leuk spelletje met een biertje en bitterballen erbij, maar wij nemen de sport erg serieus.” Floris maakt zelfs zijn eigen bowlingballen op maat.
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Als de broers aan het trainen zijn in hun shirt van het Nederlands team, laat een groepje kinderen luidkeels horen dat ze onder de indruk zijn. Floris: “Zo is het bowlen voor mij begonnen, met een kinderfeestje. Ik vond het zo leuk dat ik mijn moeder vroeg of je dit als sport kon doen. In Den Bosch was een jeugdgroep en zo is het balletje gaan rollen.”

Floris en Lucas trainen vier à vijf keer per week, naast alle wedstrijden. Dat ze de sport serieus nemen, blijkt al uit de vele tassen die ze meenemen naar het bowlingcentrum. “We hebben allebei veel verschillende bowlingballen”, zegt Floris terwijl hij zijn hippe bowlingschoenen aantrekt. “De ene bal kan bijvoorbeeld op het laatste moment een hoek maken, maar er is ook een spare-bal die alleen maar rechtdoor gaat. Straks op het EK in Finland mogen we per persoon met zes ballen spelen.”

"Fijn dat ik mijn eigen bowlingballen kan maken."

De ballen waar Floris mee gooit, heeft hij zelf op maat gemaakt. Dat is het voordeel van een bijbaantje in de shop van het bowlingcentrum. “Ik werk met nieuwe ballen, maar ook met gebruikte. Als iemand bijvoorbeeld een bowlingbal aan een ander geeft, kan ik de vingergaten vullen en opnieuw naar wens boren. Ik kan mijn eigen bowlingballen ook zelf afstemmen op de stand en dikte van mijn vingers.”

Maar met eigen schoenen en ballen ben je er nog niet. Om veel strikes of spares te gooien, is een goede analyse nodig. “Iedere baan is anders, want het oliepatroon is nooit hetzelfde. Op het EK krijgen we kort voor de wedstrijd een kaartje waarop we kunnen zien hoe de olie op de baan ligt. Aan de hand van dat patroon bepaal je met welke ballen je de wedstrijd gaat gooien en wat je tactiek is. Er zit veel achter om een goed niveau te halen.”

"We vinden elkaar heel aardig, maar natuurlijk wil je winnen."

Floris doet voor de derde keer mee aan het EK onder 18 jaar, zijn jongere broer maakt zijn debuut. “Het EK is en blijft bijzonder. Je speelt tegen de beste bowlers van Europa. Ik geef Lucas vooral de tip om ervan te genieten en het gewoon op zich af te laten komen. Met TeamNL spelen we met z'n vieren in een team, maar er is ook een kans dat we samen gaan dubbelen. Dat zou uniek zijn. Wat als we individueel tegenover elkaar komen te staan? We vinden elkaar heel aardig, maar natuurlijk wil je winnen.”

Lucas staat in Nederland bekend als een supertalent. In deze leeftijdscategorie is hij een 'broekie', maar druk maakt hij zich niet. “Ik zal vast wel zenuwen gaan voelen, maar daardoor ga ik niet anders gooien dan normaal. We trainen veel en zijn klaar voor het EK. Wat ik precies kan verwachten weet ik niet, wel dat ik straks een geweldige ervaring rijker ben.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!