Het leven van Jan bestaat nog altijd uit voetbal, voetbal en voetbal

29 maart om 20:00 • Aangepast 9 april om 02:01
nl
Hij was basisspeler in de WK-finale van 1978, won met PSV diverse prijzen waaronder de UEFA-cup en als speler en trainer werkte hij bij clubs in binnen- en buitenland. Jan Poortvliet (68) is niet het type om rustig te genieten van zijn pensioen. Sterker nog, de Eindhovenaar is als trainer actief bij dríe clubs in zijn woonplaats. “Voetbal is een familieziekte. Bij iedereen gaat het om voetbal, voetbal en nog eens voetbal.”
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Het is iedere dag plannen voor Jan, want het trainen van jeugdteams bij FC Eindhoven en VV Gestel en het hoofdtrainerschap bij RPC vergt de nodige tijd en voorbereiding. “Daarnaast heb ik een zoon die in de jeugdopleiding van Willem II voetbalt. Het is allemaal best veel, maar het zorgt er wel voor dat je lekker druk bezig bent en altijd scherp moet zijn.”

Het niveauverschil tussen de ambitieuze 'Onder 18' van FC Eindhoven en zijn amateurteams is groot. Voor Jan maakt het echter niets uit. “Alles heeft zijn charme. Geloof me, of je nou de titel pakt bij de profs of bij een amateurclub: de blijdschap is hetzelfde. Je bent er een jaar mee bezig en een kampioenschap is een bekroning voor de hele club. Alleen blijven goede prestaties in het betaald voetbal wat langer hangen in de herinnering van mensen.”

Wat hij in het algemeen merkt, is een mentaliteitsverandering. “In een profopleiding zie ik dat jongens er alles aan willen doen om beter te worden. Bij de amateurs zie ik zeker wel liefhebbers, maar vrijwel niemand die vaker wil trainen om nog beter te worden. De opvattingen zijn veranderd en er is natuurlijk veel meer dan alleen voetbal.”

"Zo mooi om te zien wat Messi nog steeds doet."

Als hij niet bij een van zijn clubs is of bij het voetbal van zijn zoon, dan kun je wel raden wat hij kijkt wanneer Jan de televisie aanzet. “Voetbal kijken is het mooiste wat er is, ik probeer zoveel mogelijk te volgen. Als bijvoorbeeld Inter Miami om middernacht wordt uitgezonden, ga ik naar Messi kijken. Het is zo mooi om te zien wat dat ventje nog steeds doet.”

Het topvoetbal gebruikt hij ook om situaties voor te leggen aan zijn spelers bij FC Eindhoven. “Clubs als Manchester City, Bayer Leverkusen of Girona hebben iets uitgevonden wat zorgt voor hele mooie dingen. Ik leg bepaalde situaties voor en laat de jongens zien hoe dat op het hoogste niveau wordt opgelost. Daar gaan we vervolgens mee aan de slag, want die gasten zijn leergierig.”

Een leven zonder voetbal wil Jan zich niet voorstellen. “Het trainersvak past bij mij, iets anders heb ik na mijn carrière nooit gedaan. Ik ben graag betrokken bij een team en wil ergens naartoe werken. Overigens lijkt scouting me ook interessant: kijken naar talenten en welke spelers bij een club passen. Clubs missen nog weleens een pareltje en vaak is zo'n speler dichter bij huis te vinden dan je zou denken.”

"We zijn in de familie allemaal voetbalgek."

Binnen de familie is hij zeker niet de enige met een enorme passie voor voetbal. De liefde voor de sport gaat namelijk over van generatie op generatie. “Mijn vader was een liefhebber, mijn zwagers volgen alles en zo kan ik nog wel even doorgaan. Vroeger kwamen er veel familieleden bij mijn wedstrijden kijken. Tegenwoordig is er een groep die regelmatig bij Brighton gaat kijken naar onze neef Jan Paul van Hecke. We zijn allemaal voetbalgek.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!