Video

Beste boeren Jasper en Afke: 'Kinderen zien hier hoe eten gemaakt wordt'

28 maart om 15:29 • Aangepast 9 april om 02:01
nl
Jasper en Afke Baukje Spierings (44 en 35) uit Oss mogen zich de beste agrarische ondernemer van 2024 noemen. “We zijn gewoon de beste boer van Nederland”, zegt Jasper met een grote glimlach. Tegelijkertijd vloeien er ook tranen: “Dit is een ode aan mijn ouders. Wij zetten hun werk voort.” De prijs is een inititiatief van een aantal agrarische vakbladen. Landbouwminister Piet Adema ziet Jasper en Afke als voorbeeld voor andere boeren.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Boven de boerderijwinkel hangt een meters lange Nederlandse vlag aan een hijskraan. Op kilometers afstand is te zien dat op de boerderij van de familie Spierings iets te vieren is.

Naast melkkoeien hebben ze runderen die zorgen voor de natuurbeheer in de uiterwaarden langs de Maas. Na drie jaar vrij in de natuur te hebben gelopen, worden de runderen geslacht en worden ze verkocht in hun eigen boerderijwinkel. In die winkel ligt ook zelfgemaakte kaas.

"Wij zetten hun werk door.”

Tussen de koeien spelen ondertussen kinderen, want naast een boerderij hebben ze ook een kinderopvang. “Waarom wij de beste zijn? Omdat wij alle mensen, dieren en natuur verbinden”, zegt Afke Baukje. “Bij ons zien kinderen hoe hun eten gemaakt wordt. En dat combineren we met natuurbeheer, het veebedrijf en de winkel, dat maakt ons uniek.”

In de boerderijwinkel staat het boerenstel te glimmen van trots. “Mijn familie had vroeger een boerderij in het centrum van Oss. Mijn ouders zijn hier in de jaren zeventig begonnen met vier paarden, verder niks. Wij zetten hun werk door”, zegt Jasper met tranen in zijn ogen. “Zo’n prijs maakt mij trots, dat is ook mooi voor mijn ouders.”

In de winkel loopt Afke Baukje rond. “Niet iedereen kan en wil boer zijn zoals wij dat doen. Wat wel belangrijk is om het verhaal van de boer te blijven vertellen. Mensen staan steeds verder van de landbouw af en het is belangrijk om te vertellen waar de producten vandaan komen.”

"Wij hebben altijd gekeken naar de kansen."

Op de boerderij loop je vanuit de winkel zo de koeienstal binnen. “Hier staan de Brandrode Runderen die over een paar weken weer naar de uiterwaarden aan de Maas gaan”, zegt Jasper. “Onze runderen zorgen dat het gebied open blijft zodat bij een overstroming het water erdoorheen kan.”

De laatste jaren is het volgens Jasper niet makkelijk om boer te zijn. “Maar wij hebben altijd gekeken naar de ontwikkelingen en waar de kansen liggen. Daarom hebben we het bedrijf zoals we dat nu hebben. Wij doen aan rechtstreekse verkoop, zo hebben we zelf invloed op de prijs. We halen alle schakels ertussenuit. Normaal heb je een boer, fabriek, kaasrijper, handelaar, supermarkt en dan pas de consument.”

Met de titel ‘Beste boer’ hebben ze ook 12.500 euro gewonnen. “Maar dat is bijzaak. We vinden het vooral fijn voor onze vijftig medewerkers, voor het hele team”, zegt Afke Baukje. “Eigenlijk hebben we samen gewonnen”, zegt Jasper. “Samen met onze medewerkers en klanten.”

Afke Baukje Spierings in haar boerderijwinkel (foto: Noël van Hooft).
Afke Baukje Spierings in haar boerderijwinkel (foto: Noël van Hooft).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!