'Techniekopleiding gratis dankzij zak geld uit Den Haag', hoopt mbo-school

29 maart om 14:46 • Aangepast 9 april om 02:02
nl
Bij mbo-school Summa College in Eindhoven verwelkomen ze de miljarden van het kabinet voor de Brainportregio met open armen. Voor het mbo-, hbo- en universitair onderwijs in de regio is er 450 miljoen euro gereserveerd en daarmee kan het Summa College volgens bestuursvoorzitter Laurent de Vries behoorlijke stappen zetten. "Voor het maken van chips zijn mbo'ers nodig en die kunnen we dankzij dit geld beter bereiken."
Profielfoto van Jan WaalenProfielfoto van Wim Coenen
Geschreven door

Geld maakt het leven gemakkelijker. Dat weet ook de bestuursvoorzitter van het Summa College. Hij kan voor zijn school miljoenen euro's tegemoetzien nu er binnenkort een miljardenbedrag vanuit Den Haag naar de Brainport wordt overgemaakt.

Het geld moet helpen om het techniekonderwijs op de mbo-school populairder te maken dan het nu is. "We moeten 26.000 nieuwe mensen opleiden, van wie vijftig procent mbo'ers. Veel mensen denken dat er in de hightech alleen universitair opgeleide mensen werken. Dat klopt niet: in de keten die nodig is voor het maken van chips komt vijftig procent uit het mbo."

"Geen collegegeld en gratis studiematerialen, maken je enorm aantrekkelijk."

Met de financiële middelen kan Brainport investeren in de bereikbaarheid van de regio en andere publieke voorzieningen zoals dus de scholen. Het Summa College denkt dat met het geld sommige techniekopleidingen gratis gemaakt kunnen worden. De Vries: "Dan hoef je geen collegegeld te betalen en zijn studiematerialen gratis. Dan ben je enorm aantrekkelijk voor nieuwe studenten. Maar dit is nog maar een idee. Hier moeten andere partijen ook nog iets van vinden."

"Meer samenwerken met hbo-scholen en universiteit."

Het Summa College is volgens de bestuursvoorzitter klaar om te groeien: "We zijn hier samen met het hbo en de Technische Universiteit Eindhoven al maanden mee bezig. We kijken ook naar manieren om de schotten tussen deze onderwijsinstellingen weg te kunnen halen."

Er is veel te doen, stelt De Vries, die erg in zijn nopjes is met de zak geld. "Het betekent echt een boost voor de regio. We willen daar graag een bijdrage aan leveren. En we weten sinds de coronacrisis hoe essentieel de mbo-beroepen zijn. Al die ingewikkelde ASML-machines moeten wel gemaakt worden."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:
Miljarden voor behoud ASML en de leefbaarheid in de Brainportregio

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.