Video

Tilburgers willen schoonmaker Huub in winkelcentrum niet kwijt

4 april om 21:00 • Aangepast 19 april om 02:05
nl
Boze Tilburgers willen dat Huub van Son uit Goirle schoon mag blijven maken in het winkelcentrum aan het Paletplein en in de Kruidenbuurt. Huub werkt voor werkbedrijf Diamantgroep. Daar werken mensen die om medische of andere redenen niet in het bedrijfsleven kunnen werken. Maar als het aan de Diamantgroep ligt, nemen ze in augustus afscheid van Huub. Ze vinden hem te goed om aangepast werk te doen.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Het parkeerterrein bij het winkelcentrum Paletplein ligt er dinsdagochtend spic en span bij. Iedere werkdag vanaf zeven uur in de ochtend is Huub in touw om alles schoon te maken. Hij maakt de vuilnisbakken leeg en ruimt het zwerfafval op. "Ik zou niet anders meer willen. Ik word in de wijk op handen gedragen", zegt hij. De 61-jarige Huub hoopt hier tot aan zijn pensioen te kunnen blijven. Maar de Diamantgroep wil dat hij stopt in augustus en weer 'normaal' werk gaat doen.

"Laat mij nog vijf jaar tot mijn pensioen mijn werk met plezier doen."

"Ze vinden dat ik lichamelijk te goed ben voor dit werk, maar ik heb mijn beperkingen. Ik heb een versleten knie en ik heb twee rughernia's en een nekhernia. Hier kan ik gaan zitten wanneer ik wil". Huub weet zeker dat hij niet meer in het bedrijfsleven kan werken. "Dat gaat echt niet. Ik kan niet meer de hele dag in dezelfde houding zitten. Laat mij nog vijf jaar tot mijn pensioen mijn werk met plezier doen".

Daar zijn bewoners en winkeliers het helemaal mee eens. Ze willen dat Huub blijft. Karin is daarom een actie begonnen. Ze kwam in contact met Huub omdat hij haar hond snoepjes gaf: "Hij is een soort hondenfluisteraar in onze buurt". "Toen ik hoorde dat hij weg moet dacht ik meteen: Actie! Dus we hebben posters opgehangen en we zijn een handtekeningenactie begonnen. Ik heb brieven naar de Diamantgroep en de gemeente Goirle gestuurd en we zijn een actie op Facebook begonnen".

"Binnen een half uur had ik al honderd handtekeningen."

De actie om Huub te behouden krijgt brede steun. "Binnen een half uur had ik al honderd handtekeningen", zegt Karin. Ook de winkeliers steunen de actie. Ook de kapper in winkelcentrum Palet heeft een poster voor het raam hangen: "Hij doet zijn werk heel goed, veel beter dan zijn voorganger. Wij willen Huub niet kwijt", laat een medewerker van de kapsalon weten.

Iedereen is dus tevreden over Huub. "Hij is een mensenmens. Je moet met alle typen mensen om kunnen gaan. Dat kan niet iedereen", zegt Karin. "Iedereen is echt heel blij met Huub. "Een echte Diamant zet je niet aan de kant", zegt ze strijdlustig.

De Diamantgroep toont begrip voor de emoties. "Maar de Diamantgroep is een springplank naar werk op de reguliere markt. Alles is gericht op uitstroom", laat woordvoerder Femke van den Hoven weten. Ze wijst erop dat Huub niet van de ene op de andere dag weg moet en dat hij begeleid wordt naar een andere baan met gelijksoortig werk. De Diamantgroep is er voor mensen die een steuntje in de rug nodig hebben bij het vinden van werk.

In een brief aan actievoerder Karin schrijft directeur Yasin Torunoglu van de Diamantgroep dat ze collega's die zich goed ontwikkeld hebben, vaak met pijn in het hart moeten laten gaan. Over de persoonlijke omstandigheden van Huub mag hij om privacyredenen niets zeggen. Maar de directeur is graag bereid om de actievoerders tekst en uitleg te geven over de werkwijze en nodigt ze uit voor een bezoek aan de Diamantgroep.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!