Kazerne Oirschot loopt leeg voor grootste legeroefening ooit

9 april om 18:34 • Aangepast 19 april om 02:09
nl
De komende weken is de kazerne in Oirschot zo goed als verlaten. Bijna alle 4500 militairen zijn vertrokken naar de Baltische staat Litouwen, om vlak bij de grens met Wit-Rusland deel te nemen aan de NAVO-oefening 'Steadfast Defender'. In kleine colonnes met tussenpauzes van een kwartier verlieten de honderden legervoertuigen dinsdag de kazerne. Ze doen er drie dagen over om in Litouwen te komen.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Doel van deze enorme oefening is om aan de oostgrens van de NAVO voorbereid te zijn op een mogelijke aanval van de Russen. De oefening is dan ook een uiterst serieuze zaak.

Een paar jaar geleden werd er nog geoefend in Duitsland. Nu gebeurt dat vlak bij de grens met Wit-Rusland, een bondgenoot van het Rusland van president Poetin. Doel is om voorbereid te zijn op een mogelijke oorlog. Het is dan ook de grootste oefening sinds de val van de muur in 1989.

Wachten op privacy instellingen...

De oefening heeft natuurlijk alles te maken met de Russische dreiging, sinds de inval in Oekraïne. Vooral in de kleine Baltische staten, die van 1945 tot 1990 bezet waren door de Russen, is de angst voor een nieuwe Russische bezetting groot. De landen zijn ondertussen lid van de NAVO. De afspraak geldt dat als een NAVO land wordt aangevallen, de andere NAVO landen te hulp schieten.

De uittocht bij de kazerne in Oirschot, met honderden voertuigen, gebeurt gespreid om verkeersoverlast te beperken. Onderweg wordt ook nog in Nederland geoefend.

Bij Deventer steken legervoertuigen met een ponton de IJssel over. Kolonel Peter Kemna, die als plaatsvervangend commandant van de kazerne achterblijft heeft alle vertrouwen in zijn manschappen. Volgens hem zijn ze sterk gemotiveerd. Kemna denkt dat de NAVO in staat is om een eventuele Russische aanval tegen te houden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!