Bussen rijden niet door wegwerkzaamheden en dat zorgt voor problemen

2 mei om 13:13 • Aangepast vandaag om 02:03
nl
Ouderen in het centrum van Den Bosch zitten maandenlang grotendeels zonder busvervoer. Door werkzaamheden aan de Zuid-Willemsvaart vervallen meerdere bushaltes. Dat maakt toegang tot stadsbussen erg lastig en levert problemen op omdat er amper alternatieven zijn. “Na twee uur wachten had ik nog steeds geen taxi”, zegt inwoner Yvonne (70). 
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

“Halte tijdelijk buiten gebruik”, staat op borden bij bushaltes haltes vlak buiten het centrum van Den Bosch. Onder meer aan de Mgr. Diepenstraat, het Kapelaan Koopmansplein en Zuid-Willemsvaart.

En dat zorgt voor problemen, met name bij ouderen die afhankelijk zijn van openbaar vervoer.  Onder wie de 78-jarige Huub. Hij heeft Parkinson, waardoor hij geen auto meer kan rijden of fietsen. “Ik moet regelmatig naar het ziekenhuis, dan pak ik samen met mijn vrouw de bus”, vertelt hij. “Nu moet ik elke keer mijn twee dochters vragen mij op te halen en weer thuis te brengen.”

“Ik zie regelmatig voor niks mensen wachten op de bus.”

Annelies (68) woont in de Hofstad, een volkswijk vlak bij de binnenstad. Ze is mantelzorger voor haar zus Teddy die zo’n 7 kilometer verderop op de Kruiskamp woont. Ze nam meerdere keren per week de bus, maar dat gaat niet meer. “Ik moet nu eerst op de fiets naar het station om daar een bus te pakken”, zegt ze. “Ik heb last van mijn heup, dus dat hele eind fietsen is geen optie. Die paar minuten naar het station is eigenlijk al teveel voor mij.” 

Sinds de werkzaamheden vorige maand zijn begonnen, is Annelies één keer naar haar zus gegaan. “Ik ben daar normaal binnen een half uurtje met de bus, maar nu doe ik er een uur langer over. Dat is niet te doen.” 

Volgens de 70-jarige Yvonne worden ouderen extra gedupeerd, omdat niet duidelijk is welke haltes vervallen. “Er staan wel twee kleine borden dat de halte vervalt, maar dat is blijkbaar niet genoeg”, vertelt ze. “Ik zie regelmatig mensen voor niks bij de halte aan het Kapelaan Koopmansplein staan wachten.“ 

“Want elke keer een taxi bellen of familie om hulp vragen is geen optie.”

Volgens Arriva zijn op sommige routes geen alternatieve trajecten mogelijk, waardoor haltes vervallen. “We willen de tijdelijk aangepaste routes en tijden zo min mogelijk laten afwijken van de bestaande dienstregeling. Ook in verband met aansluitingen en overstappen op andere bussen en treinen”, vertelt een woordvoerder.  

Maar het vervoersbedrijf heeft ook te maken met de omstandigheden. “Denk aan: passen de bussen door de straat, liggen er niet te veel verkeersdrempels, kunnen ze een bepaalde draai of bocht halen.” 

Daardoor zijn de dichtstbijzijnde haltes nu meestal een flink stuk verderop. “Ik ben juist net buiten de binnenstad gaan wonen met een bushalte voor de deur, zodat ik overal naartoe kan. Maar het komende half jaar zal ik vaker thuiszitten. Want elke keer een taxi bellen of familie om hulp vragen is geen optie”, volgens Huub. 

Ook de 70-jarige Yvonne weet dat een taxi bellen niet de oplossing is. “Toen ik twee weken geleden op vakantie ging, wilde ik de bus voor mijn huis pakken richting het station. Toen ik erachter kwam dat deze niet reden, heb ik twee uur voor vertrek nog geprobeerd een taxi te regelen. Maar na vier taxi’s die niet beschikbaar waren, gaf ik het op.”

De werkzaamheden duren tot eind juli. Maar volgens de website van Arriva moeten inwoners nog tot begin november rekening houden met de alternatieve routes. 

De bushalte aan het Kapelaan Koopmansplein vervalt maandenlang (foto: Megan Hanegraaf).
De bushalte aan het Kapelaan Koopmansplein vervalt maandenlang (foto: Megan Hanegraaf).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!