Video

Omroep Brabant start experiment met AI-presentator

6 mei om 16:15 • Aangepast maandag om 15:40
nl
Omroep Brabant start vanaf deze maandag een experiment met een AI-presentator. We hebben hiervoor onze presentator Nina van den Broek laten 'klonen' door slimme software. Daarmee kunnen we haar video's laten presenteren. Zowel in beeld als in geluid. Omroep Brabant is daarmee de eerste mediapartij die een echt iemand via AI inzet om video's te maken.
Profielfoto van Danique PalsProfielfoto van Nina van den Broek
Geschreven door
Danique Pals & Nina van den Broek

"Dit experiment is behoorlijk vooruitstrevend. Het inzetten van AI op deze manier is nieuw en experimenteel. Maar als innovatie omroep gaan we die uitdaging graag aan", zegt hoofdredacteur Renzo Veenstra. De techniek wordt ingezet om eenvoudige video's te maken voor de website en app. Op andere kanalen zoals televisie wordt dit niet ingezet.

"We zochten naar een methode waarmee we eenvoudig gepresenteerde video's kunnen maken", licht Veenstra het experiment toe. "We kunnen met deze AI-presentator in heel korte tijd eenvoudige filmpjes produceren. Die kunnen een mooie aanvulling zijn op onze berichten. Maar we willen ook tegemoetkomen aan de ontwikkeling in de maatschappij dat jonge mensen en laaggeletterden liever video's zien dan verhalen lezen. We hopen hen iets extra's te kunnen bieden."

AI staat voor artificiële intelligentie, oftewel kunstmatige intelligentie. Het is een term die wordt gebruikt voor software die moeilijke taken kan uitvoeren waarvoor eerst menselijke input nodig was. Door de inzet van AI kan je een machine dus taken laten uitvoeren waarvan eerst werd gedacht dat daar menselijke intelligentie voor nodig was. Ook kun je met behulp van AI een computerprogramma leren iemands stem en uitdrukkingen te imiteren. Dat stuk techniek wordt ingezet voor dit experiment.

Omroep Brabant gaat proefdraaien om te zien of het werkt, wat er anders moet en of we het handig en nuttig vinden. Ook zijn we benieuwd naar de reacties van de online-kijkers.

Hoofdredacteur Renzo Veenstra is niet bang dat de proef schadelijk is voor de betrouwbaarheid van de omroep. "Wij denken van niet. We melden duidelijk in de video dat de presentator via AI is gemaakt, maar de inhoud van de video en de beelden zijn vanzelfsprekend echt. Bovendien worden de tekst en het beeld samengesteld en geschreven door een journalist van vlees en bloed."

In deze video vertellen we meer over het experiment:

Omroep Brabant experimenteert met de inzet van AI. In de video hierboven zag je een door AI gegenereerde presentator. We zijn benieuwd naar jouw mening hierover. Laat van je horen via [email protected].

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!