Video

Maaiseizoen is begonnen: zo red je kuikens van een grasmaaierdood

10 mei om 19:00 • Aangepast vrijdag om 19:40
nl
Nu het maaiseizoen is aangebroken, zitten de vrijwilligers klaar om vogels in nestjes van een grasmaaierdood te redden. Met stokjes zetten ze een veilige zone af voor de boer, zodat hij weet waar hij moet stoppen met maaien. "Over een nestje maai je niet heen, dat doe je niet."
Profielfoto van Carlijn Kösters
Geschreven door

Vier krasse knarren uit Mariahout, op een muurtje, op een rij. Alle vier met een groen petje en een loodzware verrekijker om hun nek. Ze zoeken naar nestjes van vogels in het gras. Of beter gezegd: naar activiteit van vogels, rondom dat gras. Om zo te achterhalen waar de nestjes liggen en de jonkies te behoeden voor een maaidood. Want dat gras moet toch gemaaid worden.

Ze mogen niet te dichtbij komen, want vogels zijn superbang voor mensen. Banger dan voor trekkers, blijkbaar. Dus zitten de mannen op gepaste afstand.

Eén van hen is Jan. Jan is 85 en loodgieter, met een groot, kloppend hart voor alles dat met natuur te maken heeft. "Dat hier, wat je hoort, is het geluid van het boerenlandschap", zegt hij terwijl hij over het grasland tuurt. Hij doet dit al 25 jaar. Zijn ogen zijn niet meer het scherpst, want 'staar is onderweg' en de diepte inschatten gaat niet meer zo goed. Maar samen met de rest redt hij zich prima.

"Daar zit drie gruttonesten en één wulpennest."

Al een maand lang zitten de vrijwilligers het veld te observeren, om zo te achterhalen waar de vogels zitten te broeden. "Daar zitten drie gruttonesten en één wulpennest", vertelt Jan. Allemaal 'kritische vogels'.

Ze worden met uitsterven bedreigd. Dus als de vrijwillige vogelspotters dan een nestje spotten, zetten ze er graag een stokje bij. "Hier niet maaien", zeggen ze dan tegen de boer. En dat geldt dan voor honderd vierkante meter er omheen. "Weidevogels en de huidige vorm van landbouw, dat gaat eigenlijk niet samen. Tenzij je beschermingsmaatregelen neemt", licht Fien Oost van het Brabants Landschap toe.

Ze is in Mariahout aangesloten om een oogje in het zeil te houden, ook met haar verrekijker om. Het Brabants Landschap is de bindende factor tussen de boeren en de vrijwilligers. De natuurorganisatie compenseert zelfs de boeren met een vergoeding, voor het geld dat ze door hun niet-gemaaide gras mislopen. Zo ook boer Bart van Berkel. De boer met de best allitererende naam van heel Mariahout.

"Het is toch leven", zegt boer Bart. "Als je er dan even omheen moet maaien, dan doe je dat", vertelt hij stellig. Het is misschien niet de makkelijkste optie voor de boer, maar voor Bart voelt het als vanzelfsprekend. "Het kost dus wel wat moeite en wat geld, maar je maait niet over een nestje heen. Dat doe je niet."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!