Aanslag op Spaanse politicus: vrouw (27) uit Den Bosch aangehouden

1 mei om 10:54 • Aangepast vandaag om 02:05
nl
Een vrouw uit Den Bosch is vrijdag aangehouden voor betrokkenheid bij de moordaanslag op de Spaanse politicus Alejo-Vidal Quadras (79) in november. Ze is volgens het Openbaar Ministerie verantwoordelijk voor de financiering en voorbereiding van de aanslag. De politicus werd op 9 november in het gezicht geschoten, maar overleefde de aanslag wonderwel.
Profielfoto van Wim Coenen
Geschreven door

De vrouw is op basis van een Europees arrestatiebevel in Nederland aangehouden, melden Spaanse media. Het arrondissementsparket van het Openbaar Ministerie in Amsterdam bevestigt de aanhouding na berichtgeving van het Brabants Dagblad. Het gaat om een vrouw van 27 uit Den Bosch. Ze is in haar woonplaats aangehouden. Een rechter beslist binnen 60 tot 90 dagen of zij wordt overgeleverd aan de Spaanse justitie.

De vrouw wordt onder meer verdacht van het financieren en voorbereiden van de moordaanslag. Vidal-Quadras werd op 9 november door vermoedelijk een huurmoordenaar in het hoofd geschoten. Hij overleefde de aanslag in Madrid ternauwernood en kon daarvan herstellen. De politicus werd onder vuur genomen door een man die samen met een ander op een motor was komen aanrijden.

Voor de moordaanslag zijn eerder al vier aanhoudingen verricht in Spanje en Colombia. Naar de schutter, Mehrez A., wordt nog gezocht. De vrouw zou banden hebben met de broer van deze A.

Vidal-Quadras was betrokken bij de oprichting van VOX, een conservatief-nationalistische afsplitsing van de Partido Popular (PP). De partij wordt als extreem rechts en anti-islamitisch gezien en steunt publiekelijk de oppositie in Iran. Daar ziet de politie volgens het Brabants Dagblad ook het motief in voor de aanslag.

Alejo Vidal-Quadras bij een bijeenkomst in maart 2024 (foto: ANP).
Alejo Vidal-Quadras bij een bijeenkomst in maart 2024 (foto: ANP).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!