Video

Barry spoot met brandblusser naar agenten, maar hoeft cel niet meer in

1 mei om 14:23 • Aangepast vandaag om 02:02
nl
Als een kat in het nauw voelde Barry B. uit Eindhoven zich toen de politie op 7 april een illegale raveparty in Best wilde stoppen. Hij was daar als bezoeker en deed iets wat hij (achteraf) beter niet had kunnen doen. Hij spoot met een brandblusser in de richting van agenten. Een paniekreactie, volgens Barry. De politierechter in Den Bosch legde hem een celstraf op wegens mishandeling, maar die heeft de 50-jarige Eindhovenaar in voorarrest al uitgezeten.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Tussen de 1000 en 1500 mensen zijn die avond en nacht in een loods aan de Maas in Best. Voor een illegale danceparty in een voormalige kantine van een tennisclub. Een aantal loopt er volgens de officier van justitie, al dan niet onder invloed van drank en drugs, als zombies bij. Er ontstaat geluidsoverlast en omwonenden bellen de politie. De organisatie wordt tot twee keer toe gevraagd het feest te stoppen.

Maat vol
Tegen twee uur is de maat vol voor de politie en worden een man of vijftien opgetrommeld om een eind te maken aan het feest en de meute naar huis te sturen. Een deel van het publiek doet dat zonder probleem. Anderen blokkeren volgens de officier van justitie een deur en bekogelen agenten en schelden ze uit.

In een deuropening staan Barry en een vrouwelijke bezoeker. Barry zou gedreigd hebben met een brandblusser en ermee gespoten hebben. Twee agenten worden op hun lichaam en in hun gezicht geraakt en ze krijgen ook wat van het chemische spul uit de brandblusser binnen. Onder meer door de inzet van honden wordt Barry tegen de grond gewerkt, waar hij nog klappen van agenten krijgt. Daarna wordt hij (als enige bezoeker) aangehouden en naar een ziekenhuis gebracht. Na behandeling wordt hij in de cel gezet om vorige week weer vrij te komen.

Op deze beelden is het incident met de brandblusser te zien:

Bijtwond en kunstgebit kwijt
Barry zegt dat hij die nacht uit paniek heeft gehandeld: “Ik werd in een hoek gedreven, ik kon geen kant meer op. En dat terwijl ik nog heb geprobeerd om het op te nemen voor die vrouw.” Verder weet de Eindhovenaar zich te herinneren dat hij door een hond in zijn rechterarm werd gebeten en dat het dier enige tijd aan zijn lichaam heeft getrokken. In het ziekenhuis waren ruim veertig hechtingen nodig om de wond te behandelen. Barry heeft er nog steeds last van. Ook raakte hij bij de worsteling zijn kunstgebit, portemonnee en ID-bewijs kwijt, sindsdien is hij tandeloos.

De officier van justitie vindt dat er sprake was van opzettelijke mishandeling. Hij eiste vijf maanden cel tegen de Eindhovenaar, waarvan drie voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Ook zouden de twee agenten een schadevergoeding van 375 euro moeten krijgen.

Met die schadevergoeding kon de politierechter wel leven, maar opnieuw naar de cel vond hij niet nodig, onder meer vanwege het geweld dat door de agenten was gebruikt. De Eindhovenaar krijgt weliswaar een gevangenisstraf, maar het onvoorwaardelijke deel heeft hij al in voorarrest uitgezeten. Wanneer hij weer ‘rare streken’ uithaalt, gaat hij alsnog 1,5 maand de cel in.

Barry was na de zitting ‘niet ontevreden’ met de uitspraak. “Maar ik zie het wel als een straf, met een waarschuwing. Ik heb mijn lesje geleerd. Als ik weer naar zo’n feest ga, let ik beter op en trek ik een leren jas aan om eventuele bijtwonden te voorkomen.”

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Illegale rave: man (50) bespoot agenten met brandblusser, blijft in cel

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!