Video

Kees heeft 1500 cactussen verzameld: 'Ze cadeau geven? Nooit'

2 mei om 20:00 • Aangepast vandaag om 02:06
nl
Een uit de hand gelopen hobby. Zo noemt Helma de heuse cactusverzameling van haar partner Kees. Elke dag rijdt het stel vanuit Nispen naar hun kas net buiten Roosendaal om voor de honderden plantjes te zorgen. "Een taakverdeling hebben we niet echt."
Profielfoto van ZuidWest TV
Geschreven door

De verzamelgekte ontstond toen het stel verliefd op elkaar werd. "Ze gaf me voor mijn verjaardag een plateautje met drie kleine cactussen erop", vertelt Kees van Agtmaal. "Toen dacht ik: ik ga extra cactussen kopen en heel dat plateau volzetten."

Wie denkt dat cactussen makkelijk te verzorgen zijn, bezit er waarschijnlijk geen 1500. Want dat is het aantal cactussen en vetplantjes waar de kas vol mee staat. En dat in een kleine drie jaar tijd. “Het is echt zijn ding geworden”, zegt Helma. “En ik ben er een beetje in meegegaan.”

Misvormd
Een taakverdeling hebben ze niet echt, al is Helma het daar niet mee eens. Zij ruimt vooral op en zorgt dat de kas netjes blijft. Hij geeft de cactussen iedere zeven tot tien dagen water. "Het is best een werk hoor", zegt Kees. Op een tafel staan een paar piepkleine cactusjes. Hij wijst: "Deze heb ik vorig jaar zelf gezaaid. Ze groeien dus best langzaam."

Hij loopt naar een werkbank vol kleine plantjes. “Hier stek ik vetplantjes. Dat doe ik door een blaadje van een al bestaande vetplant af te snijden, deze te drogen en na één of twee weken in een potje met grond te steken. Daar groeien dan weer nieuwe plantjes uit. “Kijk”, zegt hij terwijl hij een grote schaal met daarin een stuk of tien verschillende vetplantjes pakt. “Deze heb ik vorig jaar allemaal gestekt.”

Kees kan cactussen combineren door ze op elkaar te laten groeien.
Kees kan cactussen combineren door ze op elkaar te laten groeien.

Een paar andere cactussen lijken misschien misvormd, maar zijn dat niet. Kees heeft ze geënt. Dat betekent dat hij twee verschillende cactussen op elkaar laat groeien. “Dit heb ik allemaal geleerd van andere cactuskwekers.”

'Jonge' kweker
In de weekenden trekt het stel er regelmatig op uit. Zo bezoeken ze tuincentra, of gaan ze op excursie bij andere cactuskwekers. Ook zit Kees, die halverwege de zestig is, bij een cactusclub in Etten-Leur. “Niet dat er veel leden zijn hoor”, bekent hij. “Ik ben de jongste.”

Een echt doel met de cactussen hebben Kees en Helma niet. “We zien wel”, zeggen ze dan. Ondanks dat de kas vol staat, kunnen er volgens hem nog veel meer bijkomen. Want een cactus weggooien doet hij eigenlijk nooit. Ook geeft hij ze niet cadeau als iemand jarig is. "Dan koop ik er wel een in de winkel en geef ik die." Helma: “Zijn cactussen zijn gewoon z'n kinderen, die doe je niet weg."

De kas staat vol met cactussen.
De kas staat vol met cactussen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!