Olympisch kampioene Sjoukje Dijkstra (82) overleden in Someren-Eind

2 mei om 20:03 • Aangepast woensdag om 02:00
nl
Oud-kunstrijdster Sjoukje Dijkstra is op 82-jarige leeftijd overleden in haar woonplaats Someren-Eind. Dijkstra, geboren in het Friese Akkrum, won in 1964 als eerste en enige voor Nederland een gouden medaille op de Olympische Winterspelen. Ze was een icoon binnen deze sport.
Profielfoto van Wim CoenenProfielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

Haar dochter Katja Kossmayer meldde donderdagavond het overlijden van Dijkstra op Facebook. "Lieve allemaal, met heel veel pijn en verdriet heb ik afscheid moeten nemen van mijn lieve moeder Sjoukje Kossmayer Dijkstra. Mijn moeder en ik waren mooi samen tot het eind", schrijft haar dochter.

Lindsay van Zundert
Sjoukje had een goede band met schaatsster Lindsay van Zundert uit Etten-Leur. Ze volgde haar prestaties en schreef in 2022 nog een brief om Van Zundert aan te moedigen voor haar wedstrijd tijdens de Olympische Spelen in Peking. Van Zundert zei daarover: “Het is zo fijn om mensen te hebben die achter je staan die weten hoe het is om daar te staan uiteindelijk op de Olympische spelen.”

Eerder dit jaar overleed Joan Haanappel, die voor Van Zundert een 'bonusoma' en steun en toeverlaat is geweest. Dijkstra en Haanappel waren bijna 75 jaar hartsvriendinnen.

Behalve de gouden olympische medaille pakte Dijkstra drie wereldtitels en werd ze zesmaal gekozen tot sportvrouw van het jaar in Nederland. Na haar sportcarrière ging ze in dienst bij ijsdansshow Holiday on Ice. In 2005 kreeg Dijkstra van sportkoepel NOC*NSF de Fanny-Blankers-Koen trofee voor haar verdiensten voor de sport. Dijkstra behoort tot de legendes in een sport waarin Nederland sinds haar gloriedagen eigenlijk nooit meer een rol van betekenis speelde.

Koning en koningin reageren op overlijden
Schaatsbond KNSB laat in een schriftelijke reactie weten erg verdrietig te zijn over het overlijden. "Sjoukje won zes nationale, vijf Europese en drie wereldtitels. Maar haar naam wordt vooral in één adem genoemd met de eerste - en enige - gouden medaille voor Nederland in het kunstschaatsen op de Olympische Spelen. Een unieke prestatie in zo’n grote sport als kunstschaatsen", schrijft Herman de Haan, directeur-bestuurder van de KNSB.

Volgens de directeur van de bond was Sjoukje Dijkstra een voorbeeld voor jonge kunstrijders. "Haar schitterende prestaties zorgden ervoor dat vele kinderen ook aan kunstschaatsen wilden gaan doen. Met veel energie en passie bleef Sjoukje zich, ook na haar actieve loopbaan, inzetten voor de sport waar ze zelf haar hart aan had verpand. Met haar overlijden verliezen we een van de grootste iconen van de Nederlandse (schaats)sport.”

Ook Koning Willem-Alexander en koningin Máxima prijzen de oud-kunstrijdster. "Met haar fenomenale sprongkracht wist zij de schaatswereld en iedereen daarbuiten te verbluffen", schrijft het paar op social media. "Als eerste Nederlander ooit op de Olympische Winterspelen behaalde zij goud - en werd een legende. Haar fantastische prestaties staan in ons geheugen gegrift."

DIT IS OOK INTERESSANT:

Indrukwekkende minuut stilte na overlijden van een ander schaatsicoon

Sjoukje schreef een briefje voor Lindsay van Zundert

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!