De stikstofcrisis ontstond in 2019 toen de vergunningsaanvragen van naar schatting 18.000 bouw- en infrastructuurprojecten werden stilgelegd. Er mocht niet meer gebouwd worden, omdat de uitstoot van stikstof te hoog was. Drastische maatregelen moesten bouwen weer mogelijk maken, maar bijvoorbeeld de boeren vinden dat zij daar een te hoge prijs voor betalen. Daarom voeren zij actie.

Artikelen over De stikstofcrisis

Boer Erik kijkt terug op geslaagde actiedag bij RIVM: 'Het leek wel een carnavalsoptocht!'

Boer Erik van Oosterhout uit Made kijkt terug op een geslaagde actiedag bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven. Hij is een van de duizenden demonstrerende boeren die woensdag bijeenkwamen om actie te voeren tegen de strenge stikstofregels. "Ik denk dat onze boodschap best goed is aangekomen en dat het goed gaat komen allemaal", zei hij in radioprogramma Afslag Zuid voor hij aan de terugreis begon.

Duizenden demonstrerende boeren bij het RIVM. (Foto: Peter Huting / RTV Utrecht)

'Cowboypraktijken', provincie Brabant trapt op Noord-Hollandse tenen bij het kopen van boerderijen

Met de aanschaf van vijf boerderijen zorgt de provincie Brabant voor flinke ophef in Nederland. Het CDA heeft over de aankoop vragen gesteld in de Tweede Kamer. Een Noord-Hollandse provinciebestuurder reageert boos in de krant en landbouworganisatie LTO verspreidde woensdagmiddag een negatieve reactie. Volgens het CDA maakt Brabant zich schuldig aan 'cowboypraktijken' en die term wordt overal herhaald.

Foto: Tom van der Put/SQ Vision Mediaprodukties