Voor de komende jaarwisseling geldt een algeheel vuurwerkverbod. De handel in illegaal vuurwerk lijkt echter niet stil te staan. Op diverse plekken in Brabant wordt illegaal vuurwerk gevonden.

Artikelen over Illegaal vuurwerk

'Overheid mist gigantisch de boot in communicatie met jeugdige raddraaiers'

De overheid mist tijdens deze coronacrisis gigantisch de boot in de communicatie richting jongeren. Dat is de stellige mening van klinisch neuropsycholoog Erik Matser uit Helmond. Om problemen zoals de vuurwerkterreur in Roosendaal in te dammen, moet de jeugd niet meer worden toegesproken door Rutte of De Jonge. ‘Dat zal een hele bekende sporter of dj moeten zijn die tegen de jeugd zegt dat het einde van de tunnel in zicht is.’

Neuropsycholoog Erik Matser. (foto: Omroep Brabant)

Vuurwerkgooier in Roosendaal: 'Het is toch vet als je overal mortierbommen en cobra's ziet vliegen?'

"Een adrenalinekick", zo noemt een van de jongeren die maandagavond betrokken was bij de ongeregeldheden in de wijk Langdonk in Roosendaal. Urenlang werd daar zwaar vuurwerk afgestoken, onder meer met jerrycans met 'brandbaar spul', en werd er brand gesticht. In de loop van de avond ging het van kwaad naar erger. De politie moest komen om de wijk schoon te vegen. Het gaat wel een beetje ver nu, geeft de jongen toe. "Maar dit is iets wat je moet meemaken. Het is toch vet als je overal mortierbommen en cobra's ziet vliegen?"

Een van de jongeren die vuurwerk afstaken in de wijk Langdonk in Roosendaal.

Angst in buurt Roosendaal door vuurwerkterreur: 'Ook burgemeester geeft toe dat we niet veilig zijn'

Bewoners van de wijk Langdonk in Roosendaal voelen zich niet meer op hun gemak in hun eigen huis, nu jongeren al dagenlang voor onrust zorgen door zwaar vuurwerk af te steken en branden te stichten in de buurt. "Ook de burgemeester heeft toegegeven dat we hier niet veilig zijn", laten bewoners van het voormalige parochiehuis aan de Lindenburg dinsdagochtend weten. Agenten grepen maandagavond in door een deel van de wijk schoon te vegen.

Bewoners hebben nog nooit zo onder vuur gelegen als de afgelopen nachten: "Het zijn heel angstige momenten".