Wat zijn de verhalen achter de headlines? Aan de hand van onderstaande portretten willen we de stikstofcrisis meer inzichtelijk maken. Iedere week bekijken we de problematiek vanuit een ander perspectief.

Artikelen over Boer met Kiespijn

Boer Niek (29) wil het bedrijf van zijn vader overnemen: 'Maar het wordt wel moeilijk gemaakt'

Niek Mangelaars (29) heeft zich de afgelopen tien jaar uit de naad gewerkt voor het familiebedrijf. Hij runt de melkveehouderij nu samen met zijn vader Corné (59), maar moet het binnenkort echt gaan overnemen. "Ik ben de vijfde generatie, mijn oma is hier geboren", vertelt Niek. "Nu ben ik aan de beurt, als het allemaal gaat lukken, tenminste…" Want dat is door de nieuwe milieuregels nog maar de vraag.

Niek in zijn stal tussen de koeien

Gert blijft procederen tegen stankoverlast boeren: 'Voor de gezondheid van mijn kinderen'

Gert van Dooren is een buitenmens. En daarom besloot hij in 2007 met zijn vrouw en drie kinderen een huis te kopen in het buitengebied van Erp. Midden tussen verschillende boerenbedrijven. Wat hij toen niet wist, is dat het aantal dieren op die boerderijen in de tien jaar daarna zou verdubbelen. En nu is hij boos. Want hij vindt de stankoverlast niet meer te hebben. "De geur geeft een gevoel van onveiligheid."

Gert blijft procederen tegen stankoverlast boeren: 'Voor de gezondheid van mijn kinderen'