Hoe is de overheid in Brabant de strijd aangegaan met corona, hoe kantje boord was het in de ziekenhuizen en in hoeverre waren organisaties voorbereid op de uitbraak van een virus? In een reeks verhalen kijkt Omroep Brabant naar de manier waarop de coronacrisis is aangepakt.

Artikelen over Aanpak coronacrisis

Italiaanse toestanden in ziekenhuizen voorkomen door opvang coronapatiënten in zorginstellingen

Instellingen voor langdurige zorg schieten ziekenhuizen te hulp door op grote schaal vervroegd coronapatiënten over te nemen, die iets minder ziek zijn. Sinds het begin van de coronacrisis vingen thuiszorgorganisaties en zorghuizen in Brabant zo al 1300 patiënten op. Mede hierdoor werden 'Italiaanse toestanden' in de ziekenhuizen vermeden, is de overtuiging van het Actiecentrum Overplaatsingen VVT dat deze verhuizingen regelt.

Verpleegkundige Melissa Raats meet de bloeddruk van mevrouw Koot (foto: Omroep Brabant).

Brabantse verpleeg- en zorghuizen vreesden in maart coronagolf en vroegen om 2500 extra medewerkers

Brabantse verpleeg- en woonzorgcentra hielden dit voorjaar rekening met de komst van 3000 extra patiënten vanwege het coronavirus. Om hen op te vangen werd aan de ministeries van Volksgezondheid en Defensie om meer dan 2500 extra medewerkers gevraagd. Dit staat in een bijstandsverzoek dat de instellingen samen met Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant exact een half jaar geleden naar 'Den Haag' stuurden.

Archieffoto: Kevin Cordewener

Coronaregels overtreden maar Van Rooi Meat krijgt geen straf: gemeenteraad wil opheldering

Politieke partijen in Helmond willen opheldering van de veiligheidsregio over de situatie bij Van Rooi Meat. Omroep Brabant bracht vrijdag naar buiten dat de slachterij na de gedwongen coronasluiting in juni veel meer mensen aan het werk liet dan was afgesproken, maar de veiligheidsregio vond het niet nodig om in te grijpen. "Hoe geloofwaardig ben je dan nog?”, vraagt GroenLinks-fractievoorzitter Thomas Tuerlings zich af.

Archieffoto: Rob Engelaar

Dit is waarom slachthuis Vion open mocht blijven ondanks de vele coronabesmettingen

Van Rooi Meat in Helmond moest eind mei gedwongen dicht vanwege de vele coronabesmettingen. Slachthuis Vion in Boxtel had een vergelijkbaar aantal, maar daar ging de boel niet op slot. Een van de redenen: men dacht dat Vion-medewerkers niet erg besmettelijk waren omdat de meesten geen klachten hadden. Deze bewering bleek echter niet te kloppen. Vion kwam bovendien de gemaakte afspraken niet na, zo blijkt uit documenten die Omroep Brabant in handen heeft.

Vion in Boxtel.

Van Rooi Meat liet veel te veel mensen werken in slachterij, maar veiligheidsregio greep niet in

Van Rooi Meat in Helmond liet na de gedwongen coronasluiting in juni veel meer mensen werken in zijn slachterij dan was afgesproken, maar de veiligheidsregio vond het niet nodig om in te grijpen. Het bedrijf kreeg zelfs toestemming om nog verder op te starten. Dat blijkt uit documenten die Omroep Brabant in handen heeft. Tijdens een controle waren 500 mensen aan het werk in plaats van de toegestane 300.

Archieffoto: Rob Engelaar

Zo werden de historische coronabesluiten in Brabant genomen: ‘Het werd eventjes heel stil’

Het coronavirus grijpt begin maart in Brabant razendsnel om zich heen. Enkele dagen nadat massaal carnaval werd gevierd, blijken steeds meer Brabanders besmet met het virus. Drie burgemeesters krijgen al snel de leiding over de hele provincie en moeten als eerste ingrijpende maatregelen nemen. In de documentaire ‘De Drie Koningen’ krijg je een unieke blik achter de schermen van de Brabantse strijd tegen corona.

De drie burgemeesters kondigen op 10 maart historische maatregelen aan in de strijd tegen corona.

Uitputting bij GGD door corona: ‘Teams niet ingericht op lange en grote inzet’

GGD-teams die zich bezighouden met de bestrijding van infectieziekten zijn niet ingericht op grootschalig optreden zoals tijdens de coronacrisis. Bezuinigingen op de GGD hebben volgens crisiscoördinator Thérèse Claassen bij de GGD’s Hart voor Brabant en West-Brabant hun weerslag op de slagvaardigheid. “De teams opereren normaal als een soort waakvlam op minimumniveau. Dan is er geen probleem, maar als er zoals nu langdurig moet worden opgeschaald, wordt het ingewikkeld.”

De GGD voert coronatests uit (archieffoto: Omroep Brabant).

Snelheid waarmee corona zich verspreidde, werd door deskundigen vooraf fors onderschat

500 coronapatiënten, hamstergedrag en onrust onder de bevolking met her en der schermutselingen. Hier zou Nederland volgens het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum (LOCC) vier weken na de eerste coronabesmetting mee te maken krijgen. Dat staat in een op 28 februari opgeleverd 'realistisch' coronascenario dat in bezit is van Omroep Brabant. Experts zijn positief over het vroege bestaan ervan, maar zijn inhoudelijk kritisch. Er was volgens hen te weinig oog voor de zorg.

Archieffoto

Corona is een goede oefening in wijsheid achteraf: ‘We zijn in één groot experiment beland’

Bart Berden (60) is tijdens de coronacrisis hét gezicht namens de Brabantse ziekenhuizen. Tot in Den Haag klinkt in de eerste weken zijn roep om hulp. De ziekenhuizen in Brabant dreigen te overspoelen met coronapatiënten, dus de rest van het land moet helpen. De horeca moet dicht om het virus in te dammen. Signalen die overal serieus worden genomen. Soms direct, soms na enig aandringen. “Dit virus is een goede oefening in wijsheid achteraf.”

ROAZ-voorzitter en ETZ-directeur Bart Berden.

Carnaval afblazen vanwege corona is nooit besproken: 'Achteraf lijken we misschien wel naïef'

De Brabantse veiligheidsregio’s hebben in februari niet overwogen carnaval af te gelasten of andere maatregelen te nemen vanwege het coronavirus. De nieuwe infectieziekte was toen in Nederland nog bij niemand vastgesteld en amper een gespreksthema. Dat zeggen de drie voorzitters van de veiligheidsregio’s. Volgens deskundigen is carnaval waarschijnlijk een katalysator geweest in de verspreiding van het virus.

Grote drukte tijdens carnaval in Den Bosch. (foto: Henk van Esch)

Coronavirus stelde burgemeesters voor grootste uitdagingen ooit: ‘Het was twee minuten doodstil’

Burgemeesters Jack Mikkers (Den Bosch), John Jorritsma (Eindhoven) en Theo Weterings (Tilburg) staan op dinsdag 10 maart voor de grootste uitdaging uit hun loopbaan. Het coronavirus grijpt in Brabant hard om zich heen. Ze verbieden grote evenementen en het voetbal. Na dit besluit is het twee minuten doodstil. Er vloeien tranen. Deze longread is een unieke blik achter de schermen tijdens de eerste weken van de coronacrisis.

De drie burgemeesters kondigen op 10 maart het verbod op grote evenementen aan.

Tilburg probeerde te voorkomen dat minister Bruins eerste coronabesmetting live op tv bekendmaakte

De burgemeester van Tilburg heeft geprobeerd te voorkomen dat de eerste coronabesmetting in Nederland nog diezelfde avond live op televisie bekend werd gemaakt. Theo Weterings wilde tijd om de crisisorganisatie op te starten en zich voor te bereiden op een mediastorm, maar ‘Den Haag’ ging niet in op dat verzoek. En dus hoorde Nederland op donderdag 27 februari tijdens een live NOS-uitzending dat de eerste coronapatiënt in het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg lag.

Burgemeester Weterings tijdens de persconferentie een dag nadat de eerste patiënt bekend is gemaakt.

Brabant zette het kabinet onder druk om de horeca snel te sluiten: ‘Schiet op, anders doen wij het’

De Brabantse veiligheidsregio’s hebben het kabinet op zondag 15 maart stevig onder druk gezet om snel harde maatregelen te nemen in de strijd tegen corona. In Brabant wordt die middag besloten om onder meer de horeca om zes uur ‘s avonds te sluiten. Den Haag wil niet dat dit bekend wordt, omdat landelijke maatregelen op de agenda staan. “Dan moet je wel opschieten, want anders doen wij het”, krijgt het kabinet vanuit Brabant te horen. Dat blijkt uit gesprekken van Omroep Brabant met betrokkenen bij de aanpak van het coronavirus.

De horeca moest op 15 maart plotseling op slot. Foto: Joris van Duin.

Van rekensom tot militaire operatie: zo ontsnapten de ziekenhuizen aan ‘Italiaanse toestanden’

Zo'n 650 Brabantse coronapatiënten zijn sinds het uitbreken van de crisis verplaatst naar ziekenhuizen buiten de provincie. Bittere noodzaak, want volgens rekenmodellen zouden de Brabantse intensive cares overstromen. Een reconstructie van de cruciale week van 16 tot en met 22 maart. Een periode vol schrikbarende ontdekkingen, een schreeuw om hulp, snel ingrijpen en rigoureuze maatregelen. Dit gebeurde er achter de schermen.

Ziekenhuismedewerkers maken een coronapatiënt gereed voor herplaatsing vanuit het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Foto: ANP

De strijd om mondkapjes: hoe Brabant een foute partij onderschepte en zelf een tekort voorkwam

De strijd tegen het coronavirus was afgelopen maanden ook een strijd tegen een dringend tekort aan beschermingsmiddelen voor zorgpersoneel. In maart was de nood zo hoog dat sommige Brabantse ziekenhuizen één dag vooruit konden. Een lading van 1,3 miljoen Chinese mondmaskers moest verlichting brengen, maar eenmaal in onze provincie bleek bijna de helft niet te deugen. Een verhaal van ambtelijke molens, louche handelaren en gezond verstand gebruiken, waarmee een ramp voor artsen en verpleegkundigen werd voorkomen.

Zorgpersoneel aan het werk in beschermende kleding. Foto: ANP