Fietsexcursie: Stille Dommeltjes

Op zondag 19 maart a.s. verzorgen gidsen van Gastvrij Liempde een fiets- en wandelexcursie naar een aantal dode armen van de Dommel in Liempde en Olland.

De slingerende Dommel

De Dommel slingert zich door een dal van honderden meters breed. Na de laatste ijstijd werden enorme hoeveelheden smeltwater afgevoerd en ontstonden er smeltwaterdalen. Hierin werden zand- en leemlagen afgezet. Beken als de Dommel zoeken hierin hun weg, snijden zich in en verleggen voortdurend hun weg. Dit wordt veroorzaakt door obstakels, maar ook door erosie in de buitenbochten en aanslibbing daar waar de stroomsnelheid laag is. Na verloop van tijd worden de meanders steeds groter en snijden zichzelf soms af. 

Het ontstaan van ‘stille Dommeltjes’

Vooral in de winter overstroomde het Dommeldal. Als de Maas hoog stond kon de Dommel zijn water niet kwijt. Met behulp van molens werd de waterstand zo hoog mogelijk gehouden. Naarmate er echter meer landbouwgrond ontgonnen werd, was een betere en snellere afwatering nodig.

In 1863 werd Waterschap De Dommel opgericht. Door het afsnijden van meanders werd de hoofdstroom van de rivier na 1875 met een kwart ingekort. Zo ontstonden een aantal ‘stille Dommeltjes’ met hun verschillende vormen van verlanding. Tijdens deze excursie gaan we een aantal van deze stille Dommeltjes bezoeken.

 Aanvang excursie

Deelnemers vertrekken om 10.00 uur per fiets vanaf Den Liempdsen Herd, Barrierweg 4 te Liempde. Stevig schoeisel wordt daarbij aanbevolen. Deelname kost vijf euro per persoon, wat voor vertrek voldaan kan worden in bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd. Dit is inclusief een kopje koffie of thee na afloop bij D’n Liempdsen Herd. De excursie duurt ongeveer tot 12.00 uur.

 Foto: Het Hoefijzer in Olland, een afgesneden Dommelarm. (Martien Roestenburg)

Profielfoto van VisitBrabant en partners
Geschreven door
VisitBrabant en partners