Lezing: Peelrandbreuk

Door Theo van de Mortel en Dick van der Star

De Peelrandbreuk  
Tot voor kort was het bij vele inwoners van Deurne amper bekend dat de Peelrandbreuk dwars door Deurne loopt. De Peelrandbreuk vervult een hoofdrol binnen het gebied Peelhorst en Maasvallei. Een uniek gebied van Mill in Noord-Brabant tot voorbij de Meinweg in Limburg. Bewegingen in de aardkorst hebben geleid tot een breukenstelsel in de bodem en een landschap gevormd van horsten (hoog) en slenken (laag). Door alle aandacht de laatste jaren (mede door het initiatief Geopark en Maasvallei i.o.)  is er steeds meer interesse ontstaan in dit geologisch verschijnsel. Sinds enkele jaren is er een kleine vaste expositie over de breuk in het bezoekerscentrum van de Ossenbeemd te zien.

Interessante vragen en antwoorden
Maar waar loopt de breuk nou precies? Wat voor effect heeft dat op het landschap? Kun je dat ook echt zien of is de breuk alleen maar verborgen onder de grond? En hoe zit dit nu met aardbevingen rond deze breuk? 

Over de inleiders
Theo van de Mortel is sociaal geograaf, v.h. leraar aardrijkskunde en o.a. co-auteur van het boek Breuken in het land van Peel en Maas.
Dick van der Star is vrijwilliger bij de Ossenbeemd met aandachtsveld de Peelrandbreuk en Gastheer van het Landschap Geopark en Maasvallei i.o.

Zaal open
Vanaf 19.30 uur.

Profielfoto van VisitBrabant en partners
Geschreven door
VisitBrabant en partners