'In de Ban van Johannes Vermeer' cursusmiddag

Op donderdagmiddag 30 maart 2023 verzorgt kunsthistorica Marja Reitsma-Vrijling van 14.30 tot 17.00 uur een cursusmiddag over de schilder Johannes Vermeer. Hij heeft Delft nooit verlaten, maar zijn schilderijen raakten over de wereld verspreid. Het Rijksmuseum bracht voor het eerst 28 van de 35 werken, die we van Vermeer kennen, weer bijeen en toont ze tot en met 4 juni 2023. Deze middagcursus brengt u dichter bij Vermeer, ook als u de tentoonstelling niet kunt bezoeken.

De schilderijen van Johannes Vermeer (1632-1675) staan op je netvlies. Toch valt er steeds iets nieuws te ontdekken en dat laat Marja Reitsma-Vrijling u deze middagcursus beleven. Met een terloopse blik of met een vrouw naast een raam, verzonken in haar bezigheid, trekt Vermeer je een schilderij binnen. Dan laat hij je oog dwalen langs oosterse tapijten, blauwe rokken, gele hesjes, wit bont en kant in strijklicht en parels, altijd glanzende parels. Het is prettig toeven in deze introverte ruimtes. Toch komt, als je er oog voor hebt, de buitenwereld binnen met een blik uit het raam, een brief, een landkaart of een bezoeker. Vrouwen staan in de hoofdrol bij Vermeer, met in de bijrol een dienstbode of een man. Wat maakt deze schilderijen over het alledaagse leven toch zo fascinerend? U gaat het zien en beleven tijdens deze middagcursus!

Marja Reitsma-Vrijling geeft al ruim 20 jaar cursussen, lezingen en workshops kunstbeschouwing in Boxtel en elders. Tot 2020 was ze werkzaam voor de educatieve dienst van het Van Abbemuseum in Eindhoven, ze deed er de eindredactie van het Journaal voor Vrienden en gaf rondleidingen en workshops. Misschien kent u haar ook van de vele Culturele Drieluiken, presentaties waarin rond een thema gedichten, kunstwerken en muziekfragmenten gecombineerd worden en die ze verzorgt samen met Bram Noot en Joop de Weger. Bovendien was ze van 1996-2008 bestuurslid en voorzitter van de Kunststichting Boxtel, in die periode werden 9 buitenbeelden geplaatst en kregen zowel de raadszaal als het restaurant in het gemeentehuis een bijzonder kunstwerk. En om de collectie van de gemeente onder de aandacht te brengen, verschenen de boekjes Henk Visch Boxtel 1974-1981 en Boxtel in Beeld, een gids met een beschrijving van alle buitenbeelden, die sinds 1850 in Boxtel en Liempde geplaatst zijn.

De cursusmiddag start om 14.30 uur. De MUBO-deuren zijn geopend vanaf 14.00 uur en koffie/thee is verkrijgbaar. Tijdens de cursus is ook een koffie/thee pauze ingelast. Bij elkaar zal de cursusmiddag tot uiterlijk 17.00 duren. De prijs bedraagt inclusief koffie/thee € 20,00 per persoon. De cursusmiddag gaat door bij minimaal 10 deelnemers. Aanmelden verplicht op [email protected] of telefonisch bij Willem van Vossen op 06-16041898.

Let op: de cursus gaat door bij minimaal 10 aanmeldingen. Aanmelden is verplicht via mail of telefonisch bij Willem van Vossen op 06-16041898

Profielfoto van VisitBrabant en partners
Geschreven door
VisitBrabant en partners