Uniform

Haarnetjes, witte jassen, overalls, klompen, schoenen met stalen neuzen, witte boorden en maatpakken. Het uniform kent vele verschijningsvormen en geeft iets prijs over rol, functie en autoriteit. Het uniform maakt mensen gelijk; uniform. Maar is dat eigenlijk wel zo? En, hoe ziet het uniform van de toekomst eruit?

Het gebruik van specifieke werkkleding is vaak praktisch van aard. Zo kan het een beschermende of hygiënische functie hebben; denk aan stofjassen, overalls of helmen. Maar het dragen van een uniform kan ook een sociale functie hebben. Bijvoorbeeld om uniformiteit en gelijkheid te benadrukken, of een merk te promoten. En hoewel het uniform mensen er hetzelfde laat uitzien, kunnen we er ook aan aflezen welke sociale en maatschappelijke rol iemand vervult.

In de tentoonstelling Uniform is werk te zien van onder anderen Peter Alma, Eva Besnyö, Edward Burtynsky, Caz Egelie, Tim Hollander, Bas Losekoot, Steve McCurry, Hans van der Meer, Cas Oorthuys, Pilvi Takala, Ari Versluis en Elly Uyttenbroek en Michael Wolf. De werken zijn met name afkomstig uit de museumcollectie, aangevuld met enkele bruiklenen.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Driessen Groep en Lavans.

1 december 2023

15:09

Helmond

Frans Joseph v Thielpark 7, 5707 BX

Profielfoto van VisitBrabant en partners
Mogelijk gemaakt door
VisitBrabant en partners