Gerard Philips tentoonstelling

Op woensdag 5 april – de dag dat het Philips Museum 10 jaar bestaat – wordt een nieuwe tentoonstelling
over Gerard Philips geopend. De tijdelijke expositie Gerard biedt een inkijkje in het denken en doen van de oprichter van Philips én in zijn handgeschreven notitieboekje uit 1893.
Met oog voor techniek, ondernemerschap en medemens was Gerard een bijzondere man die meer dan 130 jaar geleden de basis legde voor het innovatieve bedrijf dat uitgegroeide tot wereldwijd concern. Tot op de dag van vandaag blijft Gerards’ passie voor innovatie en ondernemerschap een bron van inspiratie.
Wie was Gerard?
Gerard Philips (1858-1942) (1858-1942) was een ingenieur en technicus, maar had ook een enorm gevoel voor ondernemerschap en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Gerard startte in 1891 met behulp van zijn vader een gloeilampenfabriek in hartje Eindhoven, waarin tegenwoordig het Philips Museum gevestigd is. Hij onderscheidt zich al gauw van andere fabrikanten, die vaak complete elektrische installaties leveren. Gerard ziet een concurrentievoordeel door verregaande specialisatie en massafabricage van één enkel product: de gloeilamp. Gerard concentreert zich op het efficiënt vervaardigen van een hoogwaardige gloeidraad, de montage van de lampen en de verdere mechanisatie van het productieproces. Ook speelt hij telkens in op nieuwe ontwikkelingen en baanbrekende innovaties. Deze aanpak legt de basis voor toekomstig succes. Gedurende zijn hele werkzameleven blijft Gerard zich bezighouden met de kwaliteit van fabricageprocessen. Zijn motto is: ‘Als de kwaliteit er is, komt de kwantiteit vanzelf’.
Niet eerder getoond werk digitaal ontsloten
In de tentoonstelling Gerard kunnen bezoekers digitaal bladeren door een uniek en goed bewaard gebleven handgeschreven notitieboekje van Gerard uit 1893. Veel van Gerards fysieke objecten zijn verwoest tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Het notitieboekje is echter bewaard gebleven. Het is dan ook zeer bijzonder dat dit notitieboekje nu voor iedereen is in te zien. Zo komen bezoekers nóg dichter bij de gedachtewereld en de experimenten van Gerard Philips.
Kunstwerk Gerard Philips: eerbetoon aan innovatie, ondernemerschap en menselijkheid
Ter ere van de 130-jarig bestaan van Philips heeft het bedrijf als eerbetoon aan innovatie en menselijkheid een kunstwerk van Gerard, gemaakt door Andreas Hetfeld, geschonken aan de gemeente Eindhoven. Het 7-meterhoge kunstwerk wordt op maandag 15 mei onthuld op de tijdelijke locatie in het Gloeilampplantsoen op Strijp-T. Met de tentoonstelling Gerard kan het grote publiek kennis maken met de grondlegger. Wie was hij? Wat deed hij? En wat is zijn betekenis?