Krona als hoofdzaak

Op een aanstekelijke en ongecompliceerde wijze verbeelden hoofddeksels hoe tijden veranderen, hoe een hoed, pet, sluier of kap groepen mensen bijeenbracht of juist van elkaar distantieerden. In deze expositie wordt ingespeeld op de naam van het museum. Krona is het Zweedse woord voor kroon en verwijst naar de bijzondere bekroning van de sluier van de zusters Birgittinessen die in de abdij naast het museum wonen en leven.

Van middeleeuwen tot heden

De gepresenteerde hoofddeksels zijn voornamelijk afkomstig uit musea in binnen- en buitenland, regionale collecties en Krona’s eigen collectie. Zo is er aandacht voor de uitzonderlijke fraaie poffers gemaakt van kant die rond 1900 bij bijzondere gelegenheden door vrouwen in Brabant gedragen werden, voor de extravagante hoeden op schilderijen van de Antwerpse Maniëristen rond 1530, maar ook voor de indrukwekkende en extreem eenvoudige en sobere kappen van zusters en monniken uit Frankrijk, vastgelegd door fotograaf Roland Fischer. De soberheid van deze monnikskappen staat in schril contrast met de hoeden gedragen tijdens Prinsjesdag door onder andere Annemarie Jorritsma en Caroline van der Plas en de creaties van kunstenaar Stephen Jones. De presentatie van de hoofddeksels wordt aangevuld met  filmfragmenten uit het archief van het Eye Filmmuseum en van elders.

Modern habijt

Modeontwerper Addy van den Krommenacker, afkomstig uit Uden, ontwerpt ter gelegenheid van de tentoonstelling een habijt en bijbehorend kroontje anno 2023 voor de zusters Birgittinessen. De expositie wordt samengesteld door team Krona in samenwerking met gastcurator en kunsthistorica Birthe Weijkamp.

'Krona als hoofdzaak' is de eerste in de rij van drie feestelijke jubileumexposities, en wordt op zaterdag 13 mei 2023 geopend. In elke expositie tijdens de jubileumperiode wordt op voor het museum karakteristieke wijze aandacht gegeven aan de link met het verleden, het belang van het heden en de verbeelding naar de toekomst.

1 december 2023

15:18

Uden

Veghelsedijk 25, 5401 PB

Profielfoto van VisitBrabant en partners
Mogelijk gemaakt door
VisitBrabant en partners