De Woenselse Poort - Ex-medewerker Ronald: 'Ze verzuimen het beleid aan te passen'

Ex-medewerker Ronald: 'Ze verzuimen het beleid aan te passen'

“Ik heb ongeveer drie jaar op de resocialisatieafdeling van De Woenselse Poort gewerkt. De kliniek wil maar niet leren van de vele fouten en incidenten. Ze verzuimen het beleid aan te passen en de beveiliging aan te scherpen. Ik leef erg met de nabestaanden van de slachtoffers van die zelfmoord mee. Ik begrijp de boosheid en frustratie van de broer van Fokko volkomen. Het wordt tijd dat iemand eens verantwoordelijkheid gaat nemen en zegt, tot hier en niet verder."

De ex-medewerker herinnert zich een steekpartij in de Eindhovense instelling. Daarbij viel bijna een dode. "Ik had verwacht dat er na die steekpartij lessen zouden worden getrokken. Of in ieder gevaleen consequentie. Beter beleid. Maar ik heb niet echt het idee dat dat is gebeurd. De beveiliging is nog steeds niet goed. Drugs, drank. Alles gaat naar binnen.”

Andere ingangen
Bij de steekpartij slaagde de dader erin een stanleymes mee naar binnen te smokkelen. “Probleem was toen dat er nauwelijks van de hoofdingang gebruik werd gemaakt. Cliënten kwamen lange tijd via andere ingangen binnen en wisten zo van alles mee te nemen.”

Onderzoeksjournalist Alberto Stegeman liet in 'Undercover in Nederland' zien hoe via een openbaar café op het terrein van De Woenselse Poort drugs en wapens de tbs-kliniek in kon worden gesmokkeld. Dat lek werd na de uitzending gedicht.