.

Artikelen over Koningsdag

Handel snakt naar een feestje daarom rijdt Maxima op Koningsdag met haar koets door de straten

Het jaar 2020 moest een aaneenschakeling worden van feesten in Handel. Het dorp bestaat 800 jaar. Iedere maand zou er wel iets te beleven zijn. Jaren van voorbereiding gingen eraan vooraf en vrijwel iedere inwoner leverde wel ergens een bijdrage. Maar daar kwam het coronavirus om de hoek. Nu liggen alle voorbereidingen stil en de evenementen zijn geannuleerd. Maar Handel zou Handel niet zijn als ze Koningsdag zomaar voorbij zou laten gaan. Daarom werden alle voortuinen uitbundig versierd.

'Koningin Máxima' keurt de versierde tuinen in Handel (Foto: Imke van de Laar)

Het wordt een zonnige Koningsdag: 'Een mooi oranje zonnetje'

Vanwege het coronavirus wordt Koningsdag dit jaar niet gevierd zoals gebruikelijk. De koninklijke familie zal niet afreizen naar Maastricht zoals de bedoeling was en ook alle gebruikelijke oranje-activiteiten zijn afgelast. Koningsdag wordt voor een keer omgedoopt tot 'Woningsdag'. Maar ook thuis kun je er een mooie maandag van maken. Het weer wordt in ieder geval prima, vertelt Raymond Klaassen van Weerplaza. "Het blijft droog met een mooi oranje zonnetje erbij."

Een zonnige dag in de polder rond de Maas (foto: Martha Kievits).

IJverige agent spoort telefoondieven op, leent fiets en houdt dader aan

Politieagent Ron had baliedienst tijdens Koningsnacht toen hij de ene na de andere melding binnenkreeg van gestolen telefoons. Door middel van een app zocht hij de dieven op en zo konden vier mannen aangehouden worden, die bij elkaar zeven telefoons hadden gestolen. Een van hen bleek in de buurt van het politiebureau te lopen. Ron sprong op een fiets en ging achter de verdachte aan. Die man kon vervolgens een nachtje logeren op het politiebureau.

De man werd op straat aangehouden (Archieffoto)

Guus Meeuwis zorgt in Sydney voor Brabantse Koningsdag-gezelligheid en Rick is erbij

Zou het niet helemaal te gek zijn als Guus Meeuwis Down Under komt optreden? Zomaar een wilde gedachte die leefde bij een groep Nederlanders in Australië. Die gedachte werd verwoord in een brief aan het management van Guus. En die zei: yes! Zaterdag was het zover. Koningsdag in Sydney was Brabantser dan ooit, met 't Dondert en 't Bliksemt dat live uit de speakers schalde. Rick Wessels uit Dommelen: 'Guuske heeft geschiedenis geschreven!'

Koningsdag in Sydney was Brabantser dan ooit. (Foto: Rick Weijers)

'Ik kon het niet geloven', Miekie (8) krijgt jeugdlintje voor haar strijd tegen pesten

Miekie heeft zelf ook wel eens gepest. Maar het 8-jarige meisje uit Mill zag hoe verdrietig en boos andere kinderen werden en besloot haar gedrag helemaal om te gooien. Nu helpt ze kinderen die gepest worden. Dit viel op bij de gemeente Mill en Sint Hubert en daarom schalde de naam van Miekie vrijdagmorgen over het plein voor de kerk. De jeugdraad en de burgemeester zetten Miekie in het zonnetje met een jeugdlintje.

Miekie de Wit (8) krijgt haar jeugdlintje

Op Koningsdag kun je ook naar de nieuwe moskee in Veghel: 'Hier hebben we 18 jaar op gewacht'

Het lijkt op het eerste gezicht een modern kantoorgebouw. Met een strakke entree in grijs en wit. Maar wie de gebedsruimte binnenkomt, moet even met zijn ogen knipperen. Een grote ruimte met fel azuurblauw tapijt, speciaal gemaakt in Turkije. Het oog valt direct op de enorme kroonluchter met een tekst uit de Koran. "Het is een vers dat moslims stimuleert op het goede pad te blijven", vertelt penningmeester Halil Ibrahim Acar.

De gebedsruimte van de Selimiye Moskee in Veghel