Karin Bruers, het politieke alternatief

STEENBERGEN - In Steenbergen is het politiek een zootje, de verhouding tussen het college en de gemeenteraad is ernstig verziekt. Maar er is hoop! Met 'Bruers for President' komt cabaretière Karin Bruers met een alternatief verkiezingsprogramma.

Dit weekend stond ze als presidentskandidaat in een rode jurk op het podium van 't Cromwiel in Steenbergen. De show van Karin Bruers en pianist John van Buren is de komende maanden nog te zien in een aantal theaters in Brabant.
Hoe het in Steenbergen politiek af gaat lopen, wordt bekend na de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart.

Entertainment Atelier
De achtenveertigjarige Bruers legde een lange weg af voordat haar carrière als cabaretière begon. Haar loopbaan begon met een studie Personeelsmanagement. Erg lang bleef ze niet rondhangen en Bruers vertrok al snel naar het buitenland om een lange rondreis te maken. Naast het opbouwen van contacten, hielp deze reis Bruers ook omgaan met publiek. Bovendien leerde ze verscheidene talen spreken.

Tien jaar na haar vertrek keerde Bruers toch weer terug naar Nederland. Ze startte een eigen onderneming: Entertainment Atelier. Het bedrijf, dat vandaag de dag nog steeds bestaat, richtte zich op het organiseren van grootschalige evenementen, theaterproducties en tv-programma’s. Bruers was na haar terugkomst ook actief als presentatrice, mediatrainster en actrice. Met name haar rol in het TV8-programma ’Het bènkske’ maakte van Bruers een bekende persoonlijkheid in Noord-Brabant.

Cabaretière

Bruers’ cabaretcarrière kwam op gang nadat ze Raoul Heertje van Comedy Train ontmoette. Hij nam haar in 1999 mee op een theatertour door Nederland, waar ze optrad als stand-up comedian. In 2004 besluit Bruers, op aandringen van impresario Angélique Finkers, een eigen cabaretshow te maken. Het resultaat was ‘Bruers III’, de eerste solovoorstelling van Bruers.

De tour bleek een succes en Buers keerde in 2006 terug naar de bühne met ‘Marmer en chocola’. Eind 2008 zet ze het succes door met een nieuwe show: ‘Bruers for president’. Dit was de eerste keer dat Bruers met een ‘echte’ regisseur werkte. Met deze theatershow gaat Bruers nog steeds door het land, pleitend voor het ‘karinisme’ en haar vervulling van het Nederlandse presidentschap.

Politiek en maatschappelijke betrokkenheid.
De optredens en speeches van Bruers werken misschien op de lachspieren, de cabaretière weet inhoudelijk dondersgoed waarover ze praat. Haar shows zitten niet voor niets vol met humor, politiek en maatschappelijke kwesties. Zo worden de verschillen tussen man en vrouw regelmatig aangekaart in 'Bruers for president'.

Bruers’ politieke betrokkenheid is ook merkbaar buiten de theaters. Zo steunde gemeente Tilburg in 2006 zelfs een van haar ideeën: de ‘socialsofa’. 1000 banken werden door de straten van Tilburg verspreid. Het doel? De sociale cohesie in de stad bevorderen. Of, zoals Bruers het zelf zo mooi zegt, het "tegengaan van de sociale verkilling". Hopelijk kan Bruers met haar optreden in Steenbergen diezelfde samenganh creëren in het gemeentehuis in Steenbergen.

Meer over dit onderwerp:
karin bruers steenbergen
Deel dit artikel: