Geen communie Reusel, één homo aangehouden

REUSEL - Geen enkele bezoeker van de vroege mis van pastoor Luc Buyens in Reusel heeft zondagochtend de heilige communie ontvangen. Wel werd er een homoseksuele man aangehouden in de kerk.
De homoseksuele parochiaan werd gearresteerd toen alleen de pastoor en enkele voorgangers de hostie kregen. Hij liep naar voren om enkele woorden te spreken, maar werd door een agent in burger gearresteerd en in de boeien geslagen. Hij is na verhoor weer vrijgelaten.
Overleg
De pastoor, die vorige week het sacrament weigerde aan de homoseksuele prins carnaval, koos in overleg met het bisdom Den Bosch voor het niet uitdelen van de hostie aan andere gelovigen omdat enkele gelovige homo's speciaal waren afgereisd om de pastoor uit te proberen.
"De heilige communie is een eerbiedwaardige gelegenheid en geen gebeuren dat voorwerp voor demonstratie kan zijn", legde de pastoor uit. Sommige aanwezige homoseksuelen verlieten daarop de kerk. Ook vertelde de pastoor hoe homoseksuelen alsnog aan de communie mee kunnen doen. "Na elke misstap kan en moet iedere gelovige zich eerst met een oprechte biecht met God verzoenen wil hij of zij toetreden tot de tafel des Heren."
Schijnoplossing
Aanwezige homo-organisaties zoals COC en Embrace Pink spraken van een schijnoplossing en kondigden voor volgende week een gang naar de bisschoppelijke kerk in Den Bosch aan. De aanwezige hoofdredacteur Henk Krol van de Gaykrant reageerde onthutst: "We waren altijd bang dat Imams slechte invloed kunnen hebben op de jongeren, maar zo’n pastoor…".
Cultuur- en Kerkhistoricus Peter Nissen ziet hoe door het stellige standpunt van de kerk en het bisdom Den Bosch er een verandering is ontstaan. "Niet alleen het Bisdom Den Bosch is aan het verharden, ook andere bisdommen." Daar schuilt volgens de Kerkhistoricus een gevaar in. "Het risico dat de kerk hiermee loopt is dat de afstand die ontstaat door de vervreemding die er is tussen kerk en samenleving, tussen alledaagse leven en de boodschap van de kerk, alleen maar groter wordt."
Driehoekjes
Voor de eucharistieviering deelde het homoseksuele PvdA-raadslid Dick Boonman uit Nuenen roze driekhoekjes uit aan de parochianen. Zijn aanbod werd soms vriendelijk geweigerd en soms (enthousiast) ontvangen. Kerkgangers die de vele aanwezige media wel te woord stonden, toonden weinig begrip voor het optreden van de pastoor. "We snappen er niks van. Maar het kwaad is geschied. Ik ga niet voor de pastoor naar de kerk", zei trouwe bezoeker Jo Hendrikx. "Zo ga je niet met mensen om", zei een andere parochiaan.
Zondag werd bij de politie de eerste aangifte tegen de pastoor in Reusel gedaan.