Hoe carnaval in Reusel een roze staartje kreeg

EINDHOVEN - De pastoor, de prins en de hostie. Het begon allemaal op carnavalszondag. Of eigenlijk al een paar dagen eerder.
Prins Gijs d’n Urste van Reusel, of Narredonk in die periode, kreeg voor de carnavalsmis al te horen dat hij geen hostie zou krijgen. Pastoor Luc Buyens vond dat de openlijke homoseksualiteit van de prins niet paste bij het gedachtegoed van de kerk. Gijs Vermeulen, zoals de prins echt heet, mocht wel een kruisje komen halen, maar een hostie zat er niet in. 
Vermeulen was geschrokken van de opstelling van de pastoor, maar wilde ook niet te lang stilstaan bij het voorval. ‘Ik ben maar één keer prins en we gaan gewoon verder.’


Sympathisanten
Hij was er dan ook niet bij toen sympathiserende homoseksuelen afgelopen zondag naar de kerk in Reusel kwamen. Het Nuenense raadslid Dick Boonman deelde roze driehoekjes met het woord ‘homo’uit aan de kerkgangers. Homo-organisaties COC en Embrace Pink waren ook naar Reusel gekomen, net als hoofdredacteur van de Gaykrant Henk Krol. Ze wilden weten hoe de pastoor zou reageren als er zo veel homo’s in zijn kerk zaten.  


Pastoor Buyens besloot na overleg met het bisdom helemaal niemand ter communie te laten gaan
. Hij noemde de communie een eerbiedwaardige gelegenheid die zich niet zou lenen voor een demonstratie. Tijdens de mis werd ook nog een man aangehouden. Hij was het niet eens met de pastoor en wilde naar voren lopen om de mensen toe te spreken. Een agent in burger voorkwam dat.

Aangifte
Na de mis begonnen meerdere partijen zich met de zaak te bemoeien. Er werd aangifte van discriminatie gedaan tegen de pastoor. Ook het bisdom liet van zich horen. Mensen met homoseksuele neigingen zouden niet per definitie geweigerd worden bij het ter communie gaan. Zo lang ze hun neigingen maar niet uitvoerden, zou er niets aan de hand zijn.
Homo’s kondigden aan aanstaande zondag uit solidariteit met Gijs Vermeulen massaal naar de mis in de Sint Jan en Den Bosch te zullen gaan. Ook PvdA-politica Lilianne Ploumen bemoeide zich met de zaak. Ze riep op tot solidariteit met Gijs Vermeulen


Gesprek
Henk Krol mocht vrijdagochtend langskomen bij het bisdom in Den Bosch voor een gesprek met Bisschop Hurkmans. Volgens Krol is het niet aan de pastoor om te bepalen wie een hostie mag ontvangen en wie niet. Zo lang de persoon in kwestie met zichzelf in het reine is, moet hij of zij ter communie kunnen gaan. Hij hoopte dat de bisschop hem tegemoet zou komen in die opvatting.
Dat gebeurde niet. Het bisdom blijft bij het standpunt dat praktiserende homo’s niet ter communie zouden moeten gaan.  

De kans is groot dat ook aanstaande zondag in de Sint Jan helemaal niemand een hostie zal krijgen. Volgens zowel de bisschop als Henk Krol is de kwestie rond de pastoor, de prins en de hostie een ‘open zenuw’ die ook nog wel een tijdje open zal blijven. De volgende pijnscheut zal waarschijnlijk dus zondag te voelen zijn.