Homo's lopen kwaad weg uit mis Sint-Jan

28 februari 2010 om 18:46
nl
Honderd kerkgangers hebben zondagochtend kwaad de kerkdienst in de Sint-Jan in Den Bosch verlaten. Ze reageerden daarmee op de preek van plebaan Van Rossum.
Geschreven door

Een afgeladen Sint-Jan in Den Bosch luisterde teleurgesteld naar de preek van plebaan Van Rossum. getooid met roze driehoeken op hun jas was de hoop gericht op een knieval van de Rooms-katholieke kerk en was de ontsteltenis groot dat niemand die dag de hostie zou ontvangen.

De priester verklaarde dat de communie alleen kan worden uitgereikt aan mensen die een juiste seksuele beleving hebben. Dit stuitte honderd kerkgangers tegen de borst. In reactie trokken zij emotioneel de Sint-Jan, onderwijl zingend en protesterend. (Bekijk de beelden hier boven - druk op +).

Particuliere beveiliging en de ordedienst van de Sint-Jan probeerden de rust vergeefs te bewaren. Ook aan het begin van de dienst, toen de plebaan aankondigde dat hij de communie niet zou uitdelen, was er al boegeroep in de dienst.
Spijtig
Een woordvoerder van het bisdom in Den Bosch liet weten het spijtig te vinden dat de eucharistieviering voor de gewone kerkgangers is verstoord. "Wij vragen respect voor de eucharistieviering", stelde hij. "Die komt onder druk te staan als je de viering als protest gebruikt. Dat vinden wij niet respectvol."
Plebaan Van Rossum tijdens de preek.

De afdeling Noordoost Brabant van belangenorganisatie COC heeft laten weten dat het de actie de komende weken gaat doorzetten. De organisatie roept medestanders op om in totaal het symbolische aantal van zeven keer naar de kerk te gaan.

Het gaat de homo-organisatie vooral om duidelijk te maken wat de actie van de kerk met de homo's doet. Daarin keuren ze af wat er zondag gebeurde. "We zullen zichtbaar zijn in de kerk, maar we zijn niet uit op verstoring van de mis. Boegeroep en weglopen bieden geen oplossing, maar ongemak", aldus het COC.

De Sint-Jan zat aan het begin van de dienst helemaal vol. Honderden homo's en sympathisanten waren naar de dienst gekomen om te protesteren tegen het beleid van de kerk ten aanzien van homoseksualiteit.
Protestbord
Een groot en bont gezelschap homoseksuelen, lesbiennes, transseksuelen, lokale en landelijke politici was naar de basiliek in Den Bosch gekomen. Ze droegen roze protestdriehoekjes en een enkel protestbord.

Van Rossum begon de dienst met een verklaring over de pijnlijke keuze om tijdens de mis helemaal geen communie uit te reiken. Het meest kostbare sacrament is geen speelbal voor protest, legde hij uit. Kerkgangers reageerden met boegeroep. De plebaan vatte dat op als steun voor zijn standpunt en hij toonde begrip voor de boosheid, teleurstelling en verwarring van de vaste bezoekers.
Roze jurken
Drie dames in fel roze gekleurde jurken en pruiken trokken de aandacht toen ze de mis halverwege binnenliepen. Het meeste rumoer ontstond korte tijd later. Het spreken werd de plebaan onmogelijk gemaakt toen hij vertelde dat de ontvangst van de hostie niet vanzelfsprekend is. Niet alle aanwezige homoseksuelen verlieten de kerk tijdens de preek.
De dames gingen helemaal voor in de kerk zitten.
Aangifte
Christian Ouwens uit Gemert bleef zitten. "Ik laat mij niet de kerk uitjagen", zei hij na afloop van de dienst. Ouwens doet maandag aangifte tegen plebaan Van Rossum. Dat deed hij vorige week ook al tegen bisschop Hurkmans en pastoor Buyens van Reusel.

Hoofdredacteur Henk Krol van de Gay Krant, die vooraf om een waardig protest had gevraagd, legde de schuld van het onrustige verloop van de dienst bij de pastoor. "De waardigheid ging verloren door het gedrag van de plebaan."
Hostie
Aanleiding voor het protest was de weigering van de communie, een paar weken geleden, door de Reuselse pastoor Luc Buyens aan de openlijk homoseksuele prins carnaval in het dorp. Tot verdriet van homo-organisaties kreeg de pastoor alle steun van het bisdom Den Bosch.

Vrijdag praatte bisschop Hurkmans van Den Bosch met COC Nederland en hoofdredacteur Henk Krol van de Gay Krant over de hostie-zaak. Hurkmans herhaalde toen het standpunt van de rooms-katholieke kerk dat het verzoek aan praktiserende homoseksuelen is om niet ter communie te gaan.
Lees ook:
Hoe Carnaval in Reusel een roze staartje kreeg
Vijf vragen aan Antoine Bodar



App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!