De zwaargewichten van het wedstrijdeten

KAATSHEUVEL - Olav de Krieger uit Drunen heeft zondag in Kaatsheuvel het record frikadellen-eten gebroken door er negentien in een uur naar binnen te werken. Daarmee is hij een talentvolle nieuwkomer in de wereld van het 'competatief eten' waar de toppers 65 hardgekookte eieren in zes minuten kunnen verorberen. Een verontrustend inkijkje in een smakelijk wereldje.
Om alle eetwedstrijden die over de hele wereld worden gehouden goed te organiseren is in 1997 de International Federation Of Competitive Eating (IFOCE) opgericht. Zij zijn verantwoordelijk voor alle officiële eetwedstrijden ter wereld en hebben de Major League Eating opgericht (MLE) waarin toppers als Takeheru Kobayashi en Sonya Thomas uitkomen die de duizenden euro's prijzengeld opstrijken. Op hun site staat een overzicht van alle officiële records die de organisatie ook als records erkend. Frikadellen staan daar niet bij.
Regels
De regels zijn over het algemeen simpel; prop zoveel mogelijk eten in zo kort mogelijke tijd (meestal tien of twaalf minuten) achter de kiezen en je wint. Wel zijn er specifieke regels voor eetmethoden en veiligheid. Om veiligheid te waarborgen moet de deelnemer minstens achttien jaar oud zijn en wordt thuis oefenen ten strengste afgeraden omdat, zo stelt de IFOCE, het beter is veel eten in korte tijd in een 'gecontroleerde omgeving' te doen.
Voor de eetmethoden zijn er specifieke regels. Natuurlijk mag niemand met eten beginnen voor het beginsignaal is gegeven. Wel mogen deelnemers eten hoe ze willen, of ze het nou breken of naar binnen schuiven. Veel hebben dan ook een uitgebalanceerde tactiek en strategie die hen naar de overwinning kan helpen. Als het eten uit verschillende delen bestaat - denk aan een hotdog dat bestaat uit een apart broodje en worstje - dan hoeven die niet tegelijk te worden gegeten. Als de tijd voorbij is telt al het eten dat in een deelnemers' mond zit mee, op voorwaarde dat deze vroeger of later wordt doorgeslikt.
Overgeven
Overgeven is toegestaan. Wel moet gezegd dat de deelnemer gediskwalificeerd wordt bij een zogenoemd 'Romeins incidentje' (naar de vreetfestijnen die de Romeinen bij hun orgiën hielden) als het braaksel het bord of de tafel raakt. Als de tijd voorbij is, mogen de deelnemers de grote hoeveelheid voedsel die ze tot zich genomen hebben op welke manier dan ook lozen.
Herhalingen worden hierbij niet gebruikt. Wat een scheidsrechter op het moment zelf beslist, blijft staan als arbitrale beslissing. Dat leidt nog wel eens tot felle discussies. Zo braakte Takeru Kobayashi in 2002 een stukje hotdog uit, maar hield het grootste gedeelte binnenboord tot de tijd voorbij was en hij won.


The Tsunami vlak voor hij aan het werk gaat.
Takeheru 'De Tsunami' Kobayashi
De 32-jarige eetsensatie uit Japan heet Takeheru Kobayashi en is een fenomeen in de wereld van competatieve eters. Bij zijn allereerste optreden in 2001 at hij vijftig hot dogs in twaalf minuten. Daarmee verdubbelde hij niet alleen het record, maar verplichte tegelijkertijd de organisatie om snel handgeschreven bordjes te fabriceren die de hoeveelheid aangaven, want de oorspronkelijke voldeden niet meer. Kobayashi heeft daarna zes keer op rij met verve zijn titel verdedigd, waarbij hij elke keer zijn eigen wereldrecord verbrak.
Om tot deze uitzonderlijke prestatie te komen eet 'The Tsunami' de dagen voor een wedstrijd steeds een beetje meer om zo zijn maaginhoud te vergroten. Daarna gaat hij direct trainen om te voorkomen dat dit vet rond zijn maag gaat zitten (waarvan in het wereldje wordt gedacht dat dit in de weg gaat zitten als je veel, snel wilt eten). Kobayashi maakt ook gebruik van zijn kenmerkende 'Kobayashi Shake' waarbij hij zijn lichaam zo heen en weer schudt dat het eten makkelijker door de slokdarm naar beneden gaat en vaster in zijn maag gaat zitten.
Zijn strategie bij zijn favoriete onderdeel hotdog-eten is om het worstje in twee te breken en de helften tegelijk naar binnen te schuiven en het broodje apart eerst in water, Sprite of 7-up te dopen voordat hij het zompige geheel naar binnen duwt. Het nat maken van het broodje zorgt ervoor dat het sneller naar binnenglijdt en dat het makkelijker te kauwen is. Hij noemt dit zelf de 'Salomon-methode'.
Eén van de meest opmerkelijke wedstrijden waar Takeheru Kobayashi aan meedeed was de Mens tegen Beest-wedstrijd. Hierin mat Kobayashi zich met een 500-kilo zware, bruine beer. Hij verloor door slechts 31 hotdogworstjes te eten in 2 minuut en 36 seconden waar de beer er vijftig verwerkte.


Smakelijk is het niet, maar er zijn veel centjes te verdienen voor Sonya Thomas.
Sonya 'De Zwarte Weduwe' Thomas
De 43-jarige Koreaans-Amerikaanse Sonya 'The Black Widow' Thomas, die werd geboren als Lee Sun-kyung, weegt nog geen vijftig kilo en is momenteel de nummer zes op de wereldranglijst van wedstrijdeters. Ze heeft 29 wereldtitels in haar bezit. De bijnaam 'De zwarte Weduwe' heeft ze gekregen omdat ze regelmatig mannen verslaat die vier tot vijf keer zwaarder en groter zijn dan zij.
Haar maag is ietsje groter dan gemiddeld, maar haar tengere bouw geeft haar een groot voordeel, denkt ze zelf. Het stelt haar maag in staat makkelijker te groeien, omdat er geen vet is wat haar in de weg zit. Ze heeft records in 25 eetcompetities en eind 2008 versloeg ze het fenomeen Takeheru Kobayashi in een fruittaart-competitie.
Om tot haar opmerkelijke resultaten te komen traint Sonya Thomas elke dag twee uur. Hierdoor heeft ze haar gewicht behouden sinds ze startte met wedstrijdeten in 2003. Ze eet maar één grote maaltijd per dag waar ze dan ook een paar uur over doet. Het oefenen van eten op maximum snelheid doet ze maar één keer per dag en slechts twee minuten lang.Meer over dit onderwerp:
frikadellen eetwedstrijd competatief eten