In oktober duidelijkheid Wärtsilä

DRUNEN - In oktober moet duidelijk zijn hoe Drunen en omgeving het forse banenverlies bij scheepsschroevenbouwer Wärtsilä gaat pareren. Volgens een onderzoeksgroep biedt de metaal- en machineindustrie in deze regio genoeg mogelijkheden.

Een studie moet uitwijzen hoe het ondernemingsklimaat kan worden versterkt. De directie van Wärtsilä -het voormalige Lips- maakte in januari bekend dat ze in Drunen 420 van de 700 banen gaat schrappen.
Enkele weken later staken vertegenwoordigers van de provincie, de gemeente Heusden, de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en Avans Hogeschool voor het eerst de koppen bij elkaar. Vrijdag presenteerden ze in Drunen een plan dat tot groei van de economie in de regio moet leiden.
Ze zetten vooral in op de innovatieve kennis in de regio en wijzen onder meer op de ontwikkelafdeling van Wärtsilä die wel behouden blijft.
De presentatie van het plan volgde op een bezoek van Commissaris van de Koningin Wim van de Donk aan Wärtsilä en enkele andere metaalverwerkende bedrijven in de gemeente.
Overigens blijkt de leiding van Wärtsilä haar besluit om de produktie te verplaatsen, zelfstandig te hebben genomen. Kort na de bekendmaking zette EZ, het ministerie van Economische Zaken, kanttekeningen bij de massaontslagen. Dit zou onder druk van China zijn gebeurd.
Deel dit artikel: