Familie: Ruben weet dat zijn ouders en broer zijn overleden

TRIPOLI - De familie van Ruben uit Tilburg, de enige overlevende van de vliegramp in Libiƫ, heeft haar waardering uitgesproken voor alle mensen die 'ons de afgelopen dagen zo goed hebben geholpen onder deze zware omstandigheden'. Zaterdag vliegen ze met Ruben terug naar Nederland. Waarschijnlijk gaat ook de Libische arts mee.
De familie verklaart dat ze Ruben vrijdagochtend heeft verteld wat er precies is gebeurd. "Hij weet dat zijn ouders en broer zijn overleden.''
'Naar omstandigheden goed'
Volgens de familie gaat het naar omstandigheden goed met de jongen. "Hij slaapt veel; af en toe is hij wakker en dan is hij helder. Hij heeft wat gedronken en hij heeft de bloemen en knuffels gezien. We gaan met de hele familie zorg dragen voor Rubens toekomst. We hebben twee soorten verdriet te verwerken, want Ruben verkeert in een afschuwelijke situatie, maar we hebben ook familieleden verloren: onze broer en zus en ons neefje Enzo. ''
Bijeenkomst school
In Tilburg hield de basisschool van Ruben een besloten bijeenkomst voor ouders en leerlingen. Volgens de directrice waren bijna alle ouders en leerlingen daarbij aanwezig.
Privacy
In de verklaring spreekt de familie verder met name haar waardering uit over de mensen van het El Khadra-ziekenhuis in Libië, van Buitenlandse Zaken, de ANWB en de Nederlandse ambassade. "We willen ook het overgrote deel van de Nederlandse media bedanken voor het respecteren van onze privacy.''
Ze zijn wel woedend op dagblad de Telegraaf dat een interview had met Ruben. De jongen had donderdagochtend zelf met een verslaggeefster van de krant gesproken.
'Grenzen overschreden'
Ook media-ethicus Huub Evers vindt de actie van De Telegraaf niet door de beugel kunnen. "Maar ik vind dat er meer grenzen zijn overschreden door de media", aldus Evers. Hij doelt onder meer op de beelden die de NOS uitzond van het jongetje in het ziekenhuis, enkele uren na de crash.
Reactie Telegraaf
De krant reageerde vrijdagochtend op de kritiek: "Het spijt ons dat er onder onze lezers het gevoel is ontstaan dat De Telegraaf onzorgvuldig heeft gehandeld. Het is nooit onze bedoeling geweest om misbruik te maken van de situatie van Ruben.
Lees ook:
Ook Udenhoutse vrouw verongeluktMeer over dit onderwerp:
vliegramp ruben tripoli vliegtuig donders pim opstelten