Varende kunst bij Bosch Parade in Den Bosch

DEN BOSCH - De Bosch Parade, een stoet met varende kunstwerken, trok eind juni weer over de wateren van Den Bosch. Omroep Brabant bracht dit evenement uitgebreid in beeld. De Bosch Parade van zondag 19 juni is hier in ruime samenvatting terug te kijken.
California Dreamin'
Nog voor de parade zondag goed en wel vertrokken was, leek één boot al afgeschreven te kunnen worden. De boot California Dreamin', een 'duikboot' met aan de buitenkanten reflecterende platen van kunstenaar Stijn van Kessel, moest uit de tocht worden gehaald toen iemand hem voor een laatste keer wilde oppoetsen. Toen de schoonmaker op de boot ging staan, sloeg hij te ver uit en maakte water. De makers wisten de duikboot nog net op tijd drijvende te krijgen, zodat deze achteraan kon aansluiten en alsnog aan de parade mee kon doen.
Tweede editie
Het is het tweede jaar op rij dat een vloot drijvende kunstwerken over de Bossche wateren voer. Brabantse kunstenaars creeërden een vloot varende kunstwerken, waarbij ze zich lieten inspireren door de middeleeuwse Bossche schilder Jeroen Bosch.
In 2016 is het 500 jaar geleden dat Jeroen Bosch overleed. In dat jaar wordt de Bosschenaar op grootse wijze herdacht. Maar al vanaf 2010 wordt jaarlijks aandacht besteed aan de beroemde schilder, onder andere met het programma Jheronimus Bosch 500, waar deze bonte stoet van varende kunstwerken een onderdeel van vormt. Overigens mogen de kunstwerken geen motor hebben. Vrijwilligers trekken of duwen het kunstwerk over het water.
Bosch Parade Journaals
In drie speciale Bosch Parade Journaals is uitgebreid aandacht besteed aan de deelnemers en de organisatie van de Bosch Parade. Kunst- en cultuurredacteur Peter Pim Windhorst volgde hen bij het ontwerpen, bouwen en uitwerken. 
Kijk voor meer informatie op de website van de Bosch Parade.