Drama Veldhoven dieptepunt voor band Discipline

EINDHOVEN - Linda Manders uit Veldhoven wordt dit weekend in Eindhoven gecremeerd. Haar 34-jarige echtgenoot, de zanger van de Eindhovense hardcoreband Discipline, zou haar met geweld om het leven hebben gebracht en vervolgens hun huis in brand hebben gestoken. Inmiddels heeft hij een gedeeltelijke bekentenis afgelegd.

Volgens de website van Discipline is de groep momenteel bezig met schrijven van nieuwe nummers en de opnames van een album, dat nog dit jaar moet verschijnen. Na het drama in Veldhoven werden alle optredens uit de agenda op de site verwijderd. Het Twitter-account van de band, waarvoor ze in mei nog driftig promotie maakten op hun Facebook-pagina, blijkt inmiddels opgedoekt.

Op zowel de Facebook-pagina als de MySpace-pagina van de band, die meer dan 22.700 'MySpace-vrienden' heeft, staat niks dat verwijst naar het drama waarbij Linda Manders om het leven kwam. Op de gezamenlijke Hyves-pagina van Manders en haar echtgenoot daarentegen lopen de condoleances wel binnen, evenals op een online condoleanceregister.

Brandweerman blust vanuit het dakraam (foto: Hans van Hamersveld, SQV Mediaprodukties).

Rijzende ster
De bandleden omschrijven Discipline als een 'street rock 'n roll band'. In de begintijd had de band een andere samenstelling, tegenwoordig telt Discipline vijf leden: een zanger, twee gitaristen, een bassist en een drummer.

Begonnen in 1990 lukte het de band in 1995 een contract te krijgen bij een Duitse platenmaatschappij. Vanaf 1996 bracht Discipline bijna elk jaar een CD uit. Aanvankelijk was de band vooral bekend in de undergroundscène, maar hun ster wist steeds verder te rijzen. Vooral hun energieke live-optredens deden de naam van de band veel goed.

100.000 toeschouwers
In 1996 deed Discipline zijn eerste Europese tour, die door vele gevolgd zou worden. In 2003 ging de band voor het eerst touren door de Verenigde Staten. Een van de hoogtepunten in het bestaan van Discipline volgde in 2005 na het uitbrengen van hun album 'Downfall of the Working Man'. Dit album sloeg erg aan en leidde tot een optreden op het afscheidsfestival voor de Duitse band Böhse Onkelz, waar de Eindhovense band voor 100.000 mensen optrad.

Discipline wist door al het touren een grote schare loyale fans van over de hele wereld op te bouwen. De Eindhovense band was niet alleen zelf headliner maar stond ook het podium met grote namen als Agnostic Front, Sick of it All, Motorhead en Biohazard. De afgelopen jaren was Discipline een graag geziene gast op de grote Europese festivals, waaronder Dynamo Open Air, Graspop, Rebellion en Pressure-Fest.

In de loop der jaren wist Discipline nog twee andere dromen te verwezenlijken. Zo nam de band in 2008 een dubbelalbum op waarop ze covers speelde van nummers van hun muzikale helden. Als muzikale hoogtepunten noemen de bandleden zelf hun bewerkingen van 'Rebel yell' van Billy Idol en 'Going to the run' van de Golden Earring.

Linda Manders en haar echtgenoot in het PSV-stadion.

PSV-hooligans
Een ander hoogtepunt beleefde Discipline in de voetbalscène. Als enorme fans van PSV (het PSV-stadion is de enige plek die de zanger specifiek op zijn Hyves-profiel noemt als 'spot' waar hij uithangt) hadden de muzikanten meerdere 'voetbalplaten' uitgebracht. Hun single 'Hooligans heaven' uit 2000 was een hit in de undergroundscène en onder de harde kern van voetbalsupporters. Ook het voetballied 'Everywhere we go' (2003) is inmiddels een klassieker.

Hun finest hour beleefden de bandleden echter met het nummer 'Red & White Army' uit 2004, dat tegenwoordig voor elke thuiswedstrijd van PSV in het Philips Stadion gespeeld wordt.

Meer over dit onderwerp:
discipline