EATC geopend in Eindhoven

EINDHOVEN - De minister van Defensie heeft woensdag op vliegbasis Eindhoven het European Air Transport Command (EATC) geopend. Daardoor is het mogelijk om het militaire luchttransport van vier Europese landen via de vliegbasis Eindhoven te coördineren en zo voor besparingen te zorgen.

Het EATC is een samenwerking tussen België, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Het wordt mogelijk nog uitgebreid met Spanje, dat nu de samenwerking observeert en Luxemburg, dat de intentieverklaring al heeft ondertekend.
Het EATC zit gevestigd in Eindhoven, maar de tweehonderd militaire vliegtuigen die onder het commando vallen, blijven vanaf de eigen vliegbasis opstijgen. Hierdoor zal het vliegverkeer rondom Eindhoven dan ook niet toenemen. Door de vestiging zal het in de regio tweehonderd banen opleveren.
Door de opening van het centrum is het mogelijk om Nederlandse militairen in Italie door een vliegtuig van de Duitse luchtmacht te laten oppikken, of wordt een Belgisch vliegtuig gebruikt om een Frans militair transportvliegtuig bij te tanken.
Tijdens de opening landden parachutisten en vlogen drie transportvliegtuigen, waaronder de nieuwe Airbus 400, over Eindhoven.
Meer over dit onderwerp:
european air transport command
Deel dit artikel: