Laatste strohalm MSD: interesse in overname

1 september 2010 om 11:11
nl
Het massaontslag van MSD in Oss en Schaijk, het voormalige Organon, gaat vooralsnog niet door. Met het moederbedrijf Merck is afgesproken dat er eerst gesproken wordt over alternatieven voor het ontslag van bijna 2200 werknemers. Er zijn diverse bedrijven die geïnteresseerd zijn in een overname.
Geschreven door

Dat bevestigde MSD-directeur Hans Kortlever aan Omroep Brabant. Onder werknemers gaat het sterke gerucht dat het Duitse Bayer het bedrijf wil overnemen. Een van de kerntaken van dat bedrijf is het onderzoeken, ontwikkelen, produceren en verkopen van innovatieve producten om ziekten te behandelen. Het gaat Bayer financieel gezien momenteel voor de wind.

De partijen hebben besloten om eerst opnieuw te onderzoeken of er alternatieven zijn om de kennis en wetenschap in Oss te houden. Daar hebben ze tot 31 december de tijd voor. Als aan het eind van het jaar blijkt dat er geen oplossing is voor beide partijen, gaat het moederbedrijf alsnog voor het massaontslag en worden de Brabantse vestigingen gesloten.
'Nog geen feest'
Paul Brons, voorzitter van de Raad van Commissarissen, was blij met het besluit, maar hij wilde nog geen feestje vieren. "De deur is open, maar ik kan niet uitsluiten dat er alsnog mensen hun baan verliezen." Brons zei dat een juridische discussie aanleiding is voor het besluit van donderdag.

Jurist Peter Wakkie had een maand geleden al voorspeld dat een massaontslag niet zomaar doorgevoerd kon worden. "De Raad van Commissarissen heeft geen adviesfunctie zoals de ondernemingsraad, maar heeft een beslissende stem in het hele proces. Als MSD nu de 2175 werknemers wil ontslaan, zal het bedrijf dat via de rechter moeten doen."
Toekomstperspectief
Nicole van Straten, voorzitster van de ondernemingsraad (OR), hamerde op het belang van de beslissing. "We kunnen nu niet alleen de kennis en wetenschap proberen te behouden, maar ook toekomstperspectief bieden voor heel veel mensen." Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken sluit zich daarbij aan: "Het gezamenlijke besluit van de OR en de directie past in het streven van de minister, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Oss om te werken aan een samenhangende aanpak die toekomstperspectief biedt."

Vakbondsbestuurster Aranka Ouwehand van FNV Bondgenoten denkt eveneens dat de ‘time-out’ die MSD kreeg, een serieuze kans biedt voor het bedrijf om zich te bezinnen op de toekomst.
Actiecomité
Het actiecomité 'Het gezicht van Organon' noemt de beslissing van Merck om de grote reorganisatie bij MSD in Oss tot het eind van het jaar op te schorten een goede uitkomst. De initiatiefnemers lieten dat donderdag desgevraagd weten. De estafetteactie die op 11 augustus is begonnen, gaat echter gewoon door. "De onzekerheid blijft bestaan en het is belangrijk dat er aandacht blijft'', aldus woordvoerder Martin Smit.

Sinds 11 augustus loopt elke werkdag een groepje werknemers van het bedrijf door de stad naar het gemeentehuis. Het actiecomité verwacht dat de actie zeker tot het eind van het jaar doorgaat.

Onder andere werknemers is de hoop op een goede afloop gegroeid, maar zij beseffen zich dat er nog steeds sprake is van uitstel, en niet afstel.
Uitstel 'positief'
De gemeente Oss vond het bericht over het uitstel van de ontslagen 'positief'. "Het betekent dat er meer tijd is om ons intensief te blijven inzetten voor het behoud van zoveel mogelijk werkgelegenheid en ondernemerschap in Oss én de regio", liet burgemeester Herman Klitsie in een schriftelijke verklaring weten.
De plannen
In juli werd een ingrijpende sanering aangekondigd bij MSD. Een groot deel van de onderzoek- en ontwikkelafdeling in Nederland zou worden getroffen. Ook de afdeling productie zou worden ingekrompen.

MSD is ontstaan uit een fusie van de farmaciegiganten Merck en Schering-Plough. Het was al duidelijk dat die fusie zou leiden tot een herstructurering van activiteiten bij het concern.
Rechtszaak
De ondernemingsraad, het personeel en de Raad van Commissarissen verzetten zich vanaf de aankondiging van de reorganisatie tegen de plannen. Het personeel liet woensdag nog een strijdlied horen. Voor donderdag stond een rechtszaak van de ondernemingsraad op het programma, maar die is uitgesteld. De OR zou de Ondernemingskamer vragen het besluit van het massaontslag terug te draaien. Ook wilde de OR opschorting van alle activiteiten om delen van de onderneming af te stoten, bezittingen te verkopen of werkzaamheden te verplaatsen.
De acties van het comité gaan door.
Het journaille bij MSD donderdagochtend.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.