Pastoor verbiedt optreden Van Maasakkers

KAATSHEUVEL - Pastoor Jan Groos van de parochie in Kaatsheuvel heeft een stokje gestoken voor een optreden van Gerard van Maasakkers in zijn Sint Jan-kerk. Groos heeft dat maandagochtend bevestigd na berichtgeving in het dagblad Trouw.
De zanger zou deze maand een concert verzorgen om geld in te zamelen voor de restauratie van het kerkgebouw. De pastoor legde uit dat er al twijfels bestonden over het concert met wereldse muziek en over het vragen van entreegeld voor het optreden in de kerk. Ook vindt hij het verontrustend dat Maasakkers de katholieke kerk de rug heeft toegekeerd, zoals eerder bleek in een interview dat de zanger gaf. Ook in het dagblad Trouw was in juli een uitgebreid vraaggesprek met Van Maasakkers te lezen.
Groos liet de restauratiecommissie vervolgens weten dat hij het optreden niet wil toestaan. "Ik was in de veronderstelling dat we hadden te maken met een gelovig en kerkvriendelijk mens maar hij is afstandelijk en meer dan kritisch. Hij voelt zich niet thuis in de kerk.''
Restauratie van de kerk kost 2,5 miljoen euro en er is nog bijna een half miljoen nodig. "Er zijn vast andere mogelijkheden om aan geld te komen'', zegt de pastoor.
Hedde efkes
Van Maasakkers schreef een liedje over zijn breuk met de kerk. Hedde efkes, lieven heer. Een kort fragment uit de tekst:
Stijf is de kaft en stijf zijn de woorden
Tussen de regels lezen ze nie
Hard is d’n taal, ik hoef ’m nie meer te heuren
Lieven Heer; vur mij hoeft da nie

Liefdevol afscheid
Tegenover Omroep Brabant noemt de zanger deze manier van breken met de kerk 'een liefdevol afscheid'. Dat hij zich toch wilde inzetten voor dit doel, komt omdat hij de kerk nog altijd als een erg belangrijk onderdeel van Brabant ziet. "Het zijn belangrijke gebouwen in Brabant."
Het nummer is overigens geschreven voordat de kerk in opspraak kwam met misbruikschandalen en de hostieweigering.
Meer over dit onderwerp:
gerard van maasakkers jan groos