'Snelle Jelle'-schrijver Ad van Gils overleden

GELDROP - Kinderboeken- en streekromanschrijver Ad van Gils uit Geldrop is vrijdag op 79-jarige leeftijd overleden. Van Gils werd vooral bekend met zijn boekenreeks over het voetballertje Snelle Jelle.
Van Gils werd op 29 maart 1931 geboren in Tilburg. Na zijn diensttijd ging hij aan de slag als gereedschapsmonteur bij Philips waar hij op zijn 43e moest stoppen vanwege gezondheidsredenen.
Verhalen
Van Gils begon toen met het schrijven van korte verhalen die hij naar een tijdschrift stuurde. Drie van de vijf verhalen werden geplaatst en het tijdschrift vroeg Van Gils meer verhalen te schrijven. Uitgeverij Kluitman pikte later zijn verhalen op over Joep Spikkel, een jongen die gek was op fietsen. Een carrière als schrijver was geboren. In totaal zagen negen boeken over Joep Spikkel het levenslicht.
Snelle Jelle
Zijn volgende reeks boeken werden ook zijn bekendste. Van 1984 tot en met 1998 schreef Van Gils in totaal twintig Snelle Jelles. De boeken gaan over de net naar Wissevelden verhuisde Jelle de Boer. Het merendeel van de boeken werd geïllustreerd door Dick van de Pol.

Begin jaren negentig schreef Van Gils een boek voor volwassenen over de Tweede Wereldoorlog. 'De Vos van de Biesbosch' werd een trilogie. Uiteindelijk zijn er van zijn 44 boeken, waarvan de laatste ('Damian's dream') uitkwam in 2004, miljoenen over de toonbank gegaan.
In 2002 werd Ad van Gils onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Meer over dit onderwerp:
snelle jelle snelle jelle