Pastoor verliest zaak kerkklokken, maar gaat in beroep

BREDA - De Tilburgse pastoor Harm Schilder mag zijn kerkklokken niet voor halfacht luiden. Dat heeft de rechtbank in Breda woensdagmiddag bepaald. De pastoor heeft aan Omroep Brabant aangegeven teleurgesteld te zijn en in hoger beroep te gaan.
De gemeente Tilburg en de pastoor liggen al jaren met elkaar overhoop over het tijdstip. De gemeente maakte er na klachten uit de buurt halfacht van. De pastoor wil de klokken van de Margarita Maria Alacoquekerk in Tilburg om kwart over zeven luiden. Dat verbiedt de rechter in Breda nu.
Volgens de rechtbank mag de gemeente Schilder verbieden om de klok boven een bepaald geluidsniveau te luiden. Als Schilder zich hier niet aan houdt, kan hij een boete krijgen die op kan lopen tot 50.000 euro.
Campagne
Schilder ziet in de uitspraak van de rechter campagne tegen het christendom en de katholieke kerk in het bijzonder. Letterlijk noemt hij het feit dat hij zijn kerkklok niet om kwart over zeven 's ochtends mag luiden "een dijkdoorbraak van verdraagzaamheid en een zwarte dag".
Het bisdom Den Bosch betreurt de uitspraak van de rechtbank. Volgens een woordvoerder van het bisdom is het klokluiden voor een eredienst "een goede traditie die door de uitspraak van de rechter wordt beinvloed".
Omwonenden blij
Omwonenden van de Margarita Mariakerk zijn blij met het verbod. Dat zegt een van de omwonenden van de kerk en lid van het voormalige actiecomité De Wakkere Luiden. "We hebben de rust die we jarenlang hebben gemist, voorlopig weer terug", aldus de buurtbewoner. In afwachting van de rechtszaak luidde de pastor de kerkklok al enige tijd niet meer om kwart over zeven.
De gemeente Tilburg liet via een woordvoerder weten inhoudelijk niet op het vonnis in te gaan. "Alles over deze zaak is al gezegd. We gaan het vonnis nog bestuderen", aldus de woordvoerder.
Het probleem
De pastoor leidt al jaren dagelijks om halfacht een kerkdienst. Daarvoor luidt hij vanaf kwart over zeven de klok. Een aantal omwonenden heeft last van dit klokgelui en heeft aan de gemeente gevraagd om hieraan een einde te maken. Een eerder verbod van het klokgelui werd door de rechtbank in 2007 vernietigd.
De gemeente Tilburg maakte daarna een aanpassing in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De gemeente constateerde in 2009 enkele malen dat de geluidsnorm was overtreden, en gaf de pastoor het bevel om het klokgelui binnen de grenzen te houden. De pastoor ging hiertegen in beroep.


Meer over dit onderwerp:
pastoor harm schilder rechtszaak