Ossendrecht horendol door Belgische bromtoon

OSSENDRECHT - De hele dag door horen de inwoners van Ossendrecht een lage bromtoon. Het monotone geluid tergt de trommelvliezen de hele dag door, elke dag van de week. De bromtoon is afkomstig van chemiebedrijf BASF, net over de grens met Belgiƫ. De Belgen houden zich ondertussen Oost-Indisch doof.
Metingen moeten nu aantonen hoe erg de overlast eigenlijk is. De herrie die deze chemiereus maakt, is tot in de verre omtrek te horen. In Ossendrecht, dat hemelsbreed op nog geen vier kilometer van de fabriek ligt, zitten ze met de handen in het haar en de vingers in de oren.
Irritant
Volgens Klaas Rosskamp van milieuvereniging Benegora is het geluid niet echt hard maar ook weer niet zacht. Wat je over het geluidsniveau ook kan zeggen, hoogst irritant is het wel. Mensen van de Benegora zijn al verschillende keren op gesprek geweest bij hun plaaggeest over de grens.
BASF voldoet verder aan alle Belgische normen. Wel moet daarbij vermeld worden dat deze minder strikt zijn dan de Nederlandse. De gemeente Woensdrecht, waar Ossendrecht onder valt, wil samen met de provincie de geluidsoverlast in kaart brengen. Op die manier hopen ze Vlaamse bestuurders ervan te kunnen overtuigen dat er aan Nederlandse kant een serieus probleem is.