Ook Brabant schreeuwt om cultuur

EINDHOVEN - In vijf Brabantse steden zijn zaterdag manifestaties gehouden tegen de bezuinigingen van het kabinet op de kunst en cultuur. Dat gebeurde in Eindhoven, Helmond, Den Bosch, Tilburg en Breda. Omroep Brabant Verslaggeefster Rachel de Wit volgde de bijeenkomsten door heel Brabant.

De kunstorganisaties protesteerden tegen de verhoging van de btw waardoor theater- en concertkaartjes ruim tien procent duurder worden en tegen de bezuiniging van 200 miljoen op de kunstbegroting van het rijk. Door de afspraken van de regering komt die bezuiniging vooral bij de podiumkunsten en de muziek terecht. De verwachting is dat tientallen gezelschappen zullen sneuvelen.
Protestkaravaan<br>Het protest had in elke plaats een eigen programma. In Tilburg gaf Guus Meeuwis om twee uur het startschot, in Eindhoven werd om kwart voor twaalf gestart. In Eindhoven traden artiesten op en er werden speeches gehouden. Onder andere door een 9-jarig jongetje wie lid is van de Eindhovense toneelvereniging 'Het Paard Dat Vliegt.'
<img alt="" style="margin: 0px; width: 620px; height: 465px;" src="/media/images/201011/wethschreurscultuur.jpg" /> </p>Wethouder van cultuur, Mary-Ann Schreurs (Foto: Rachel de Wit)
Ook reisde er een protestkaravaan langs de vijf plaatsen. Deel van die karavaan was Het Brabants Orkest dat in elke stad een kort concert gaf; eerst alleen en daarna met de popband Denvis & The Real Deal. Zanger Denvis (Dennis Grotenhuis) uit Mierlo wilde na afloop niet geloven dat hun actie te laat komt. Volgens hem loopt het met de cultuurbezuinigingen net zo af als met het rookverbod. "Desnoods worden de bezuinigingen binnenkort al door een nieuw kabinet afgeschaft'', zei hij hoopvol.
<img alt="" style="margin: 0px; width: 620px; height: 465px;" src="/media/images/201011/Helmondcultuur.jpg" />Ook in Helmond wordt geprotesteerd door alle leeftijden (foto: Rachel de Wit)
Brabants Orkest<br>Martijn Versteeg van het Brabants Orkest reisde met protestkaravaan door Brabant. "We vinden het van belang dat we samen met het publiek onze stem kunnen verheffen om duidelijk te maken dat we ons zorgen maken om de bezuinigingen."
Provincie<br>De demonstratie werd in elke plaats afgesloten met de 'Schreeuw om Cultuur' waarbij de aanwezigen wordt gevraagd letterlijk hun stem te laten horen. In Eindhoven werd op die manier 115 decibel geproduceerd, Tilburg haalde zelfs 127 decibel.
<img alt="" style="margin: 0px; width: 620px; height: 465px;" src="/media/images/201011/Leopold%20witte.jpg" />Acteur Leopold de Witte, bekend van Gooische Vrouwen, in Helmond (foto: Rachel de Wit)
Opinie<br>In het kunstprogramma <a href="http://www.omroepbrabant.nl/?program/3031/Van+Genot+en+Passie+.aspx">Van Genot en Passie</a> kwam zaterdagmiddag CDA-gedeputeerde Brigite van Haaften aan het woord. In een opiniebijdrage aan de Brabantse kranten noemde zij de bezuinigingen op kunst 'niet billijk'. Haar stuk werd ook ondertekend door een aantal vooraanstaande Brabanders onder wie de directeur van PSV, de rector-magnificus van de Tilburgse universiteit en de voorzitter van de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging.Deel dit artikel: