La Poubelle ondergebracht bij Diamant Groep

22 december 2010 om 13:48
nl
De Tilburgse kringloopwinkel La Poubelle gaat waarschijnlijk samen met de sociale werkplaats Diamantgroep. Beide instellingen hebben in opdracht van de gemeente het afgelopen halfjaar de mogelijkheden onderzocht om samen te gaan. Nu ligt er een ondernemingsplan, waarin de Diamantgroep de activiteiten van La Poubelle overneemt.
Geschreven door

Volgens de gemeente is dit de beste garantie om het werk en de ondersteuning van de doelgroep van La Poubelle in de toekomst te garanderen. Bij de kringloopwinkel doen veel mensen met een arbeidsbeperking vrijwilligerswerk, met behoud van uitkering.

Volgens wethouder Jan Hamming is het de enige oplossing: "Als we nu niet ingrijpen, dan lopen we straks tegen forse financiële problemen aan en komt de continuïteit van de stichting in gevaar. De doelstellingen van La Poubelle blijven behouden, net als de naam." De gemeente Tilburg zal de komende jaren minder kunnen uitgeven aan gesubsidieerde arbeid. Jan Hamming: "Het rijk bezuinigt fors op de budgetten voor dit soort ondersteuning. Het budget van ruim 27 miljoen euro loopt terug tot slechts 8 miljoen euro. De overname van La Poubelle is een voorbode van de forse bezuinigingen die helaas nog gaan komen".
Voorwaarden
Het bestuur van La Poubelle stelt voorwaarden aan de overname. Daar willen burgemeester en wethouders van Tilburg gedeeltelijk aan tegemoet komen. Zo stelt La Poubelle dat de doelstellingen van de stichting behouden moeten blijven. Aan deze voorwaarde wordt voldaan in het ondernemingsplan. Ook wil La Poubelle dat de gemeente garandeert dat alle gemeentelijke geldstromen voor La Poubelle overgaan naar de Diamantgroep. Het college wil de jaarlijkse subsidie van 570000 euro vier jaar lang garanderen.

De gemeente gaat niet mee in de voorwaarde van La Poubelle dat al het personeel wordt overgenomen. Bij de overname is er voor 9 van de 31 reguliere medewerkers van La Poubelle geen plaats meer. Sociaal plan
Het college vindt dat de Diamantgroep en La Poubelle hiervoor een sociaal plan moeten opstellen. Hamming: "Met de overname garanderen we behoud van het werk voor de mensen die worden ondersteund door La Poubelle. Maar er moet gesneden worden in overheadkosten om financiële problemen te voorkomen. Met de overname slagen we daar in."

La Poubelle stelt ook dat haar ecologische tuin Ut Rooie Bietje moet blijven bestaan. Het college vindt het belangrijk dat de medewerkers buiten kunnen werken. Maar dat hoeft niet per se bij de huidige locatie van Ut Rooie Bietje. De kwekerij van de Diamantgroep biedt volgens burgemeester en wethouders ook voldoende mogelijkheden.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.