Nieuwjaarsduiken in Brabant - Fotoserie

DEN BOSCH/HELMOND - Met honderden doken ze tegelijk het water in. De één in een pluchen paardenpak, de ander 'gewoon' in een zwembroek. Een ding hebben ze gemeen: zij hebben meegedaan aan de nieuwjaarsduik. In Den Bosch en Helmond waren onze fotografen erbij om het waterspektakel vast te leggen.
In de verte dreef er soms nog wat ijs, maar dat kon de zwemmers niet deren. Na de plons in het ijskoude water, stond er een kopje erwtensoep en warme chocolademelk klaar. In Helmond waren er 219 deelnemers, een stijging ten opzichte van het jaar ervoor.

Den Bosch
Ook in Den Bosch weerhield het winterse weer de fanatieke nieuwjaarsduikers niet het water in te gaan. Zeshonderd mensen doken daar de Oosterplas in om 2011 in te luiden, een absoluut record. De organisatie moest flink wat ijs weghakken om genoeg ruimte te maken in het water. Met een temperatuur van 3 graden was het best te doen, vonden de meesten. "Vorig jaar stond er een snijdende wind, toen was het veel kouder", aldus een ervaren duiker. Bovendien had de organisatie diverse voorzorgsmaatregelen genomen tegen kou. Na afloop konden de deelnemers meteen opwarmen in een van de dampende hot tubs. Ook was er warme snert en chocomelk voor iedereen.

Eerste keer
Een jong stel dat kleumend in hun badjassen een kop erwtensoep weglepelt, vertelt dat het de eerste keer is dat ze een nieuwjaarsduik maakten."We wilden eigenlijk naar Scheveningen, maar omdat we afgelopen nacht in Maastricht oud en nieuw hebben gevierd, bleek dat toch te ver weg. Daarom kozen we voor Den Bosch." Volgens hen viel het best mee, de ijzingwekkende plons. "Alleen het wachten op die besneeuwde grond, dat was afzien. Ik voelde m'n voeten helemaal niet meer. Eenmaal in het water giert de adrenaline door je lijf. Wij gaan volgend jaar zeker weer!"

In Den Bosch en Helmond hadden ze geluk, want in enkele steden waaronder Mill en Boxtel waren de nieuwjaarsduiken afgelast.
Meer over dit onderwerp:
nieuwjaarsduik den bosch helmond fotoserie