Burgemeester Denie van Moerdijk stapt op

ZEVENBERGEN - Burgemeester Wim Denie van Moerdijk stapt per 1 juli op. Denie is pas 2,5 jaar burgemeester van Moerdijk. Bij zijn aantreden had hij gezegd dat hij de volle zes jaar wilde blijven.
Wim Denie komt nu terug op dit besluit omdat hij als hij 65 wordt en door blijft werken, minder pensioen krijgt. De Moerdijkse burgemeester is naar eigen zeggen enkele weken geleden door het pensioenfonds ABP gewaarschuwd dat hij 'er duizend euro per maand op achteruit gaat' als hij toch doorwerkt. Denie wil graag blijven werken maar hij wil geen dief zijn van zijn eigen portemonnee.
Vanwege die financiële reden zouden ook burgemeester Rinus Everaers van Rucphen en Michel Marijnen in Roosendaal er onlangs mee gestopt zijn.
Oss
Zondag maakte burgemeester Herman Klitsie van Oss ook bekend dat hij stopt als burgemeester. Voor hem heeft het niet te maken met de pensioensregeling. Klitsie is 61 jaar oud. Hij blijft het komende halfjaar waarnemend burgemeester in Oss, tot er een nieuwe coalitie is gevormd en er een opvolger is gevonden.
Verklaring Denie
Burgemeester Denie reageerde zelf per mail over zijn vertrek als burgemeester van Moerdijk:
"Vanochtend verscheen in het nieuws het bericht dat ik vanavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Gemeente Moerdijk mijn aftreden bekend maak. Deze beslissing heb ik genomen na afweging van een aantal factoren. En ik heb dit zojuist aan de medewerkers van de gemeente meegedeeld.
Allereerst is er mijn gezondheid. Ik lijd aan een oogafwijking die mijn gezichtsvermogen vermindert. Gelukkig is er in het afgelopen jaar geen verdere achteruitgang geconstateerd. Helaas moet ik in mijn besluit ook financiële redenen meewegen.
Het pensioenfonds attendeerde mij er een aantal maanden terug op dat de maand voor mijn 65e verjaardag, juni 2011, het meest gunstige moment was om te stoppen met werken. Dit staat haaks op mijn ambitie om mijn ambtstermijn vol te maken. Het amendement Vendrik was oorspronkelijk bedoeld om onder andere burgemeesters financieel te stimuleren na hun 58e of 59e nog een aantal jaren door te werken tot hun 65e. Je bouwt daarmee extra pensioen op dat echter komt te vervallen als ik doorwerk na mijn 65e verjaardag. Dit zou mij ruim 1000 euro bruto per maand pensioenkosten. Alleen als ik minstens de komende drieënhalf jaar blijf werken verdien ik dat weer terug. Echter, ik ben bang dat ik met mijn huidige oogproblemen over drie jaar niet meer kan werken.
Waren deze gezondheidsproblemen er niet geweest, dan had deze financiële kwestie veel minder betekend en had ik graag en met veel plezier doorgewerkt. Wat betreft de financiële overweging: ik wil uitdrukkelijk vermelden dat het mij zeer vreemd over komt dat een regeling die bedoeld is om mij te stimuleren langer door te werken, zich op deze manier tegen mij keert als ik daadwerkelijk langer door zàl werken.
Meer over dit onderwerp:
burgemeester wim denie moerdijk