Hans Bekx aangeslagen na forse crash

CORDOBA - De schrik zat er nog goed in bij Hans Bekx toen hij maandagochtend om half zes lokale tijd het bivak in Cordoba bereikte. Zijn verkreukelde truck stond achterop de aanhanger van de assistentievrachtwagen van Team De Rooy. Hoofdschuddend maakte Bekx de crash die hij beleefde in de eerste etappe van de Dakar Rally, zondag, nog een keer mee. "Zo'n klap gaat niet zomaar meteen uit je kop."
Bekx was nog maar een kilometer of vijf onderweg in de proef van Victoria naar Cordoba toen hij van zijn navigator een seintje kreeg: "Over 100 meter een haakse bocht naar rechts." De zin was nog niet klaar, of Bekx zat al in die haakse bocht, waarop hij totaal niet was berekend. "Een vrachtwagen die met 140 een haakse bocht in gaat, is niet te houden. De truck ging meteen schuiven en ik voelde 'm al overhellen. Er was geen houden aan."
De truck van Hans Bekx schuift van het parcours. (Foto: Hans Bekx)
Berm
Bekx schoof met hoge snelheid tegen een hekje. Door de snelheid en de massa van de vrachtwagen dook die met de neus voorover in de berm. De kont van de truck kwam omhoog en de wagen draaide over het linkervoorwiel om zijn as. Daarbij brak de cabine vrijwel volledig af. De rolkooi bleef echter intact en de mannen zelf hebben niets.
De truck valt om. (Foto: Hans Bekx)
Imagoschade
"De ergste schade is niet de vrachtwagen wat mij betreft," zei Bekx, nog steeds aangeslagen na een lange nacht in de beschadigde vrachtwagen achterop de aanhanger. "De grootste schade is de imagoschade. Ik vind het heel erg voor mijn sponsors die zo hun best hebben gedaan om mij nog een keer Dakar te laten rijden. Dat vind ik echt verschrikkelijk. Op de erste dag uitvallen, al zo vroeg in de etappe en zo vroeg in de rally."
Bekx gaat net niet op z'n dak. (Foto: Hans Bekx)
Ervaring
"Ik heb zoiets nooit eerder meegemaakt," vertelde Bekx. "Ik zit 100.000 kilometer per jaar op de weg, ik heb al heel wat Dakars op mijn naam staan, maar dit is het eerste ongeluk dat ik meemaak. Het is een absurde ervaring. Het gaat heel snel en tegelijk heel langzaam. Het zit beeldje voor beeldje in mijn hoofd."
Balanceren op het voorwiel. (Foto: Hans Bekx)
Einde
De vrachtwagen, total loss, blijft in het bivak in Cordoba staan. Daar pikt Team De Rooy de auto volgende week op de terugweg naar Buenos Aires op. Hans Bekx zelf probeert zo snel mogelijk weer naar Nederland te vliegen. Zijn assistentietruck blijft in de rally als extra backup voor Team De Rooy, dat nog twee trucks (Pep Vila en Hugo Duisters) in de rally heeft na het uitvallen van Gerard de Rooy.
Schade aan de voorkant. (Foto: Hans Bekx)