NAC: tekort met tweederde teruggebracht

7 januari 2011 om 01:12
nl
NAC Breda heeft de schuld van 4,2 miljoen euro die de club vorig boekjaar heeft opgebouwd met tweederde teruggebracht. Dat zei NAC-voorzitter Bas van Bavel donderdagavond op de nieuwjaarsreceptie. Volgens Van Bavel is er structureel bezuinigd, waren er meer commerciële inkomsten en zijn incidentele kosten niet meer gemaakt. Ook de verkoop van middenvelder Kees Kwakman zorgde voor een flinke meevaller. NAC verwacht na het volgende seizoen helemaal uit de schulden te zijn.
Geschreven door


NIEUWJAARSREDE NAC-VOORZITTER BAS VAN BAVEL


Dames en heren, beste NAC-vrienden

2010 is voor NAC een bewogen jaar geweest. Men zegt dat het bij NAC nooit saai is, en dat is op zich goed, maar dit jaar was het misschien te veel van het goede. Het jaar begon nog rustig, maar de volgende maanden zagen achtereenvolgens: de naweeën van de uitgelopen verbouwing, de wanorde bij de bekerwedstrijd tegen Go Ahead, en de onverwachte uitschakeling voor de beker, het mislopen van de play-offs, achterstanden bij de belastingdienst, de financiële problemen en het daaropvolgende vertrek van de zieke directeur, de voorzitter en twee bestuursleden. Dat was de oogst van de eerste maanden van dit jaar.

Daarna begon de heropbouw, allereerst financieel. Met als grootste opgaven het treffen van een regeling met de belastingdienst, het inlopen van achterstanden, het verkrijgen van een licentie, het doorvoeren van een ingrijpende sanering, en het vinden van nieuwe financiering. Dat is allemaal gelukt. De acute problemen zijn dus afgewend.

Maar hoe staan we er nu voor? De negatieve zaken hebben de afgelopen maanden het nieuws beheerst, en dat is logisch, maar wat is nu de feitelijke situatie van deze club?

Die is - hoe vreemd het ook moge klinken - in wezen goed, zoals blijkt uit de volgende kerngegevens:
- Toeschouwersaantallen: opnieuw is er een groei dit jaar, naar gemiddeld ruim 18.000 toeschouwers per wedstrijd, een record uit de geschiedenis van NAC
- Sponsors: opnieuw een groei, tegen de economische stroom in, naar een recordaantal sponsors, ruim 570, en een omzet die nog drie ton hoger ligt dan het vorige jaar
- Sportief heeft NAC opnieuw een stabiele positie in de middenmoot gevonden, met aansprekend voetbal

Dit jaar verbreekt NAC dus haar records op het vlak van toeschouwersaantal, aantal sponsors en omvang van de sponsorinkomsten. Dat laat de kracht van deze club zien. Het is een compliment waard aan de mensen die hieraan hebben gewerkt, soms onder moeilijke omstandigheden. Maar het laat ook zien dat de basis van NAC sterk is, en wanneer de korte termijn-moeilijkheden zijn overwonnen en de uitgaven structureel onder controle zijn gebracht - want daar zat het grootste probleem -, hier een krachtige club staat.

Ik wil kort een paar aspecten met u doornemen, te beginnen met het sportieve.

Op een laat moment zijn John Karelse en Gert Aandewiel als hoofdtrainers voor de leeuwen gegooid. Zij hebben het fantastisch gedaan. Samen met een sterke spelersgroep, die na een ingrijpende sanering in de afgelopen zomer, nog tijdig is aangevuld met drie goede krachten, Ali Boussabon, Milano Koenders en de Hongaarse rots in de branding, Gabor Horvath. Met elkaar laten ze het soort voetbal zien dat bij NAC hoort. Daar zijn we trots op. En dat dan gewonnen wordt van Feyenoord en van onze sympathieke buren uit Tilburg, dat is mooi meegenomen. Een groot compliment aan de technische staf en de spelersgroep.

Ondertussen wordt ook gewerkt aan de toekomst. Het spelersbudget voor het volgende seizoen is vastgesteld. Dat is beperkter dan in de afgelopen jaren. Wij hebben als bestuur moeten ingrijpen: dat is nodig in het proces van gezondmaking. Maar het budget is nog steeds voldoende, passend bij een club in de middenmoot van de eredivisie. Binnen dit budget is technisch directeur ad interim, Jeffrey van As, aan het werk. Net zoals hij dat afgelopen zomer heeft gedaan, met spelerscontracten die passen bij het nieuwe financiële regime dat wij handhaven. En met spelers die qua karakter passen bij NAC. Het eerste nieuwe contract is gesloten, met Neno Gudelj, voortgekomen uit onze eigen jeugd. Een talent met karakter; hij is langdurig vastgelegd, tot 2015. En er komen ook kansen voor andere eigen jeugdspelers; Pim Bouwman en Omer Bayram, bijvoorbeeld, komen er aan.

Gewerkt wordt ook aan de verbetering van de trainingsaccomodatie van de selectie. Die is slecht, dat weten we allemaal; klachten via de media zijn dus overbodig. De velden in Zundert zijn prima, maar de accommodatie is onvoldoende. Hieraan willen we zo snel mogelijk iets doen, maar dit vergt een grote investering. En dit bestuur wil geen overhaaste beslissingen nemen waar we de komende jaren spijt van hebben. Alle opties zijn dus overwogen totdat een voor alle partijen optimaal resultaat ontstaat. Dat moment komt binnenkort; nadere mededelingen volgen

In Zundert krijgt de selectie dus een goede accommodatie. Gelukkig, al vind ik het met velen wel jammer dat onze selectie niet meer in Breda traint. Ook recentelijk hebben we opnieuw alle mogelijkheden in Breda onderzocht, maar die bleken alle onhaalbaar. Dit is geen verwijt, ook niet aan de gemeente Breda, maar een constatering. Het brengt me wel op het topsportbeleid van de gemeente Breda. Ik ga ervan uit dat voetbal, als meest beoefende sport, hierin een belangrijke rol zal spelen. Natuurlijk verdienen andere sporten en zeker de breedtesport alle aandacht van de gemeente. Maar we kunnen best trots zijn op het feit dat hier al jarenlang, zonder enige gemeentelijke subsidie, een club speelt op het hoogste niveau van de meest competitieve sport van Nederland. Een sport die bovendien een enorme publicitaire en maatschappelijke uitstraling heeft. Niet voor niets noemen 80.000 Bredanaars zich NAC-supporter, en nog eens 80.000 mensen uit de regio. Als er iets is wat de stad Breda en de regio aan elkaar bindt, dan is het NAC. Qua gevoel en emotie, maar ook zakelijk, met NAC als grootste zakelijke platform van zuidwest-Nederland, met elke wedstrijd zo’n 1.000 ondernemers in ons stadion, in toenemende mate ook uit Zeeland.

Dit is geweldig voor NAC en voor de gemeente Breda. De relatie met de gemeente wordt nu, ondanks de goede verhoudingen met het college en de raad, soms overschaduwd door het financiële aspect, en logisch ook gezien de recente problemen. Maar ik hecht er aan expliciet te melden dat NAC nu - opnieuw - geen enkele gemeentelijke subsidie heeft gevraagd, maar de problemen zelf heeft opgelost. Ook is er discussie tussen de gemeente en NAC geweest over de uitgelopen verbouwing en de kosten daarvan. Die zal binnenkort worden opgelost door de arbitrage en de bindende uitkomst daarvan. Op de agenda staat nu nog, op verzoek van het college, de aanpassing van het convenant tussen de gemeente en NAC. Als dat, en ook het huurcontract, zo wordt ingericht dat het allebei de partijen convenieert, en past bij een zakelijke, rechtvaardige verhouding, dan is daarmee de weg nog verder open voor een positieve relatie tussen gemeente en NAC, waarbij we meer naar de toekomst kunnen kijken. Ik zie alvast een dossier waarin we elkaar sterker kunnen maken: de jeugdaccomodatie.

Het vinden van een goede accommodatie voor de jeugd is voor ons een grote wens, en in het licht van de ontwikkelingen in het voetbal is het versterken van de jeugdopleiding ook een must. Na jaren van bezuiniging zal NAC de komende jaren weer meer moeten investeren in de opleiding, en NAC wil dat ook, met de vorming van een regionale jeugdopleiding in zuidwest-Nederland als uiteindelijke doel. Daar hoort ook een goede accommodatie bij, liefst in Breda. De gemeente, NAC en andere partijen in de stad kunnen elkaar daarbij helpen; passend in het gemeentelijke topsportbeleid, met ook een uitstraling naar de breedtesport. Ik hoop dat we daar binnenkort stappen in kunnen zetten.

Uitstraling naar de breedtesport, en naar de hele samenleving heeft NAC ook door haar maatschappelijke poot: Teamplay@nac . Samen met partners zoals de woningbouwcorporaties en onderwijsinstellingen, voert Teamplay een groot aantal projecten uit, gericht op, bijvoorbeeld, voortijdige schoolverlaters en jongeren in achterstandswijken. Jongeren die anders moeilijk te bereiken zijn, maar door de koppeling aan NAC wèl. Dit seizoen starten tien nieuwe projecten, waaronder "Playing for Success", in het eigen leercentrum, hier in het stadion. De inzet van de mensen van Teamplay, maar ook van de spelers die hierbij betrokken waren, is het afgelopen jaar beloond met de grootste onderscheiding op dit terrein: de Meer dan Voetbal Award, voor de meest maatschappelijk betrokken voetbalclub van Nederland, uitgereikt door premier Balkenende. Ik hoop dat in de komende periode, als de middelen bij NAC, de subsidiënten en de sponsors wellicht schaarser worden, de kern van deze waardevolle maatschappelijke activiteiten intact blijft.

Maatschappelijke betrokkenheid hoort bij NAC, als een club die mensen bindt. Soms ontvallen ons ook mensen. Overleden is Leo Canjels, "het kanon", topscoorder van de eredivisie in 1958 en 1959. De man met het hardste schot van Nederland, van wie de legende verhaalt dat keepers soms op de vlucht sloegen als hij aanlegde voor een schot. Verder noem ik ook Piet Simons, die in de jaren dertig voor NAC speelde. Hij was de oudst nog in leven zijnde NAC-speler en overleed het afgelopen jaar op 99-jarige leeftijd. Ook overleed Willem Simjouw, die zich 45 jaar lang zich als vrijwilliger heeft ingezet voor NAC.

Overleden zijn ook drie supporters, een vader en twee jonge mannen, die na een wedstrijd van NAC op weg waren naar huis op Goeree-Overflakkee, maar zijn omgekomen door een tegenligger. Hun overlijden, op veel te jonge leeftijd, heeft veel indruk gemaakt. Laten we een ogenblik bij hen en alle andere overledenen stilstaan.

NAC als bijna honderd-jarige, traditierijke club, wil haar verleden in ere houden. Dat gebeurt in de hele club, maar met name in het NAC Museum. Het Museum, dat als onafhankelijke stichting de geschiedenis, traditie en cultuur bewaart van onze prachtige club, groeit en bloeit, en gaat daarom uitbreiden met de boven-gelegen ruimte. Mocht iemand willen bijdragen aan de noodzakelijke verbouwing, dan horen de mensen van het museum het graag.

Verbouwd gaat er ook worden in de stadionomgeving. Na de recente, positieve uitspraak van de Raad van State, zal er in Maart waarschijnlijk begonnen worden met de werkzaamheden aan het Stadionkwartier. De inspanningen van projectontwikkelaar HEJA worden hiermee beloond. Het welslagen van dit project draagt direct bij aan de toekomst van NAC, dus dit is goed nieuws.

Dan is er de verbouwing van het stadion zelf. In tegenstelling tot de wanorde bij de eerdere fases, is de verbouwing van de tribunes aan de korte kanten in de afgelopen zomer goed verlopen. Ons stadion is nu nog meer een echt voetbalstadion geworden, dat past bij NAC. En met een hogere capaciteit, die de laatste wedstrijden ook steeds meer wordt benut.

De publieksvoorzieningen waren al eerder verbeterd en het hoofdgebouw is volledig heringericht, inclusief de vernieuwing van de installaties. Dit is niet direct te zien, maar wel wezenlijk.

Als laatste onderdeel staat het plaatsen van een derde verdieping op het hoofdgebouw op de agenda: het zou een perfecte volgende stap zijn in de verbetering van faciliteiten voor onze sponsors, met een uitbreiding van horecaruimtes en vijf prachtige boxen bovenin het stadion. We gaan niet zomaar bouwen, maar als de komende maanden blijkt dat voldoende partijen interesse hebben om de exploitatie te verzekeren, dan gaan we aan de slag. Als dit lukt, zou dit de kroon zijn op de inzet van velen, ook van de kant van de gemeente, om NAC een stadion te geven waarmee ze met trots haar tweede eeuw kan ingaan. Ik hoop dat we inderdaad deze stap kunnen zetten.

Vernieuwing is er ook op het bestuursfront. Verschillende mensen zijn in het voorjaar vertrokken: Theo Mommers is ziek thuis, en is inmiddels uit zijn functie van directeur ontheven. Zijn functie is een half jaar waargenomen door Bernard Ouwerkerk als interim-directeur. Uit het bestuur zijn Willem van der Hoeven, als voorzitter, en Bas Koomans en Jacques Visschers vertrokken. Het afscheid van de bestuursleden is overschaduwd door de perikelen aan het begin van dit jaar, en misschien ook logisch. Maar ik vraag graag ook aandacht voor hun jarenlange, onbezoldigde inzet voor NAC, in goede en slechte tijden. Hierbij denk ik in het bijzonder aan Jacques Visschers, die zo’n 40 jaar vrijwilligerswerk voor NAC heeft verricht. Bedankt daarvoor, Jacques.

Vertrek betekent ook ruimte voor nieuwe mensen. Met een vernieuwd bestuur en interim-directie, hebben we vanaf Juni gewerkt aan het oplossen van acute problemen, het op orde krijgen van de exploitatie, en het opzetten van een nieuwe structuur voor de club. Wij zullen ons blijven inzetten totdat de Raad van Toezicht een nieuw bestuur benoemt.

De instelling van deze Raad van Toezicht is een van de belangrijkste vernieuwingen die in de afgelopen maanden zijn doorgevoerd. Zij gaat de eigendom van de club houden, benoemt en ontslaat de bestuursleden en houdt toezicht op het bestuur. Zij helpt dus mee het slot op de financiële deur te houden. Maar bovendien wordt via de Raad van Toezicht de greep van de stakeholders op de club versterkt. Alle geledingen hebben via hun vertegenwoordigende organen de leden voorgedragen: de sponsors, de supporters en de financiers, en twee onafhankelijke leden genieten het vertrouwen van het Bredase college. Dat twee van de zeven zetels zijn gereserveerd voor supporters, is een unicum in Nederland, maar past bij NAC. Het laat zien dat NAC een club is van de gehele achterban.

De Raad van Toezicht bestaat uit de volgende zeven leden:
- Ans Wijtvliet, lid van de Raad van Bestuur van Zadkine, en accountant
- Hans Leenaars, lid van de Raad van Bestuur van de Bank Nederlandse Gemeenten, en accountant.
Zij genieten beiden het vertrouwen van het college.
- Berry de Kort, supporter en voorgedragen door de Clubraad, directeur van een windenergiebedrijf en eveneens accountant
- Piet Jochems, oud-ondernemer, voorgedragen door de groep van financiers
- Wim van Aalst, mede-oprichter en CEO van een rederij, eveneens voorgedragen door de financiers
- Theo Graban, oud-directeur/eigenaar van Luijckx Chcolade, en lid van de Business Club
- Ronald Clayden, oud-directeur van de RET, supporter, en voorgedragen door de Clubraad. Hij is door de Raad van Toezicht aangewezen als interim-voorzitter.

Zij zullen, net zoals talloze andere vrijwilligers dat op allerlei manieren doen, zich hard inzetten voor NAC. Op zeer korte termijn zal de Raad van Toezicht via een persbericht haar verdere plannen kenbaar maken.

Een volgende stap is de benoeming, op korte termijn, van een nieuwe algemeen directeur: de vacature is opengesteld en de respons is enorm. Het nieuwe bestuur en directie zullen functioneren in de nieuwe structuur, met een heldere scheiding tussen eigendom en zeggenschap, betere controle en meer evenwicht, wat solo-acties moet uitsluiten.

Bij de herstructurering zijn we niet overgegaan tot meer ingrijpende stappen met betrekking tot de eigendom. Besloten is een eventuele aandelenemissie pas opnieuw te onderzoeken onder betere omstandigheden, en dan bovendien aan strikte kaders gebonden, met name ten aanzien van het karakter van de club. NAC is een club van iedereen, van de hele achterban. Een club die nooit in handen van een enkele persoon mag komen. Het doet me dan ook enorm veel plezier dat het financiële probleem dat we deze zomer hadden, is opgevangen door een brede groep van financiers, een zestiental, die dat hebben gedaan uit liefde voor de club. Zij leggen daarmee gezamenlijk een stevige basis onder de club.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!