Omstreden besluit: ook Koolen uit Dakar Rally

ARICA - De jury in de Dakar Rally heeft bepaald dat Kees Koolen uit Bergeijk zondag toch niet mag starten in de zevende etappe. Koolen kreeg dat zaterdagavond laat te horen, kort nadat Jurgen van den Goorbergh uit Breda compleet uitgewoond was aangekomen in het bivak in Arica. De reden die werd gegeven is dat Koolen en Van den Goorbergh niet de volledige vijfde etappe hebben afgemaakt, maar vanaf het tweede checkpoint over de weg zijn gekomen.
Eerder leek Kees Koolen nog geluk te hebben, omdat hij drie minuten te laat binnen was gekomen, maar de organisatie hem desondanks wilde laten starten in de volgende etappe.
Het vreemde van het besluit om Koolen nu toch te weigeren is dat het hoofdkwartier in Parijs via de satelliettelefoon tegen hem en tegen Jurgen van den Goorbergh heeft gezegd dat ze via de weg naar het bivak in Iquique mochten rijden en dat Dakar-directeur Etienne Lavigne zelf hen nog succes is komen wensen voordat ze van start gingen in de zesde etappe. "Dan hadden ze ons niet moeten laten starten", vindt Koolen, die protest aantekende tegen de omstreden jurybeslissing en Lavigne probeert te bewegen de uitspraak te laten herzien. Zolang niet 100 procent zeker is dat Koolen niet mag starten, gaat het team ervan uit dat alles startklaar moet zijn.
Exit Van den Goorbergh
Voor Jurgen van den Goorbergh is het spel sowieso uit. Hij kon de zesde etappe, van Iquique naar Arica, niet afmaken. Vijf kilometer voor de finish hield de dynamo van de GoKoBra-buggy er definitief mee op. Van den Goorbergh werd door zijn assistentie naar het bivak gesleept, waar hij ruim drie uur na de vastgestelde eindtijd aankwam.
"Ik ben nagenoeg kansloos", wist Van den Goorbergh. "Maar ik wil er wel alles aan doen om Kees te laten starten. Al moeten we hemel en aarde bewegen, dit is niet eerlijk. Als je niet meer kunt vertrouwen op wat je van het hoofdkwartier te horen krijgt, is het einde zoek."
Verkeerde partij
Ondertussen stond Van den Goorbergh nog bij te komen van zijn eigen avonturen. "Het is echt niet te geloven wat er allemaal mis is gegaan", vertelde hij. "De ene na de andere stuurkogel ging kapot. Ik heb sterk de indruk dat we een verkeerde partij hebben gekregen. Dat gaan we thuis eens helemaal uitzoeken. Voorlopig is het gewoon ontzettend balen dat ik niet verder kan."
"Als de buggy loopt, is het echt geweldig. Aan het vermogen, de snelheid en de mogelijkheden ligt het niet. Ik ben nog steeds overtuigd van de potentie van de buggy. Een betere test dan de Dakar Rally kunnen we niet hebben. We weten nu waaraan het schort en dat gaan we verbeteren."