Brabantse Liberation Route gaat door

12 januari 2011 om 15:16
nl
Brabant krijgt definitief een Liberation Route. De eerste steen zal naar verwachting op 5 mei worden gelegd. Alle luisterkeien zouden er voor de herdenking van de bevrijding van Oost-Brabant in september moeten liggen. Het Vrijetijdshuis Brabant heeft dit bekend gemaakt.
Geschreven door

De route ligt langs belangrijke plekken uit de geschiedenis van de bevrijding van Nederland. Via de telefoon of een mp3-speler kun je bij een luisterkei horen wat zich hier afspeelde aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.

Zeker vijftien gemeenten in Noord- en Zuidoost-Brabant zijn benaderd om mee te werken. Ze hebben allemaal in principe 'ja' gezegd. Ook Lommel, net over de grens onder Valkenswaard, heeft interesse getoond. Het Vrijetijdshuis is hier blij mee, omdat er zo een brug wordt geslagen naar het deel van de Liberation Route, die al in het buitenland is aangelegd. Het Vrijetijdshuis hoopt in maart ook zeker te weten of de route ook kan worden bekostigd. Een aantal fondsen heeft al toezeggingen gedaan.

De keien in Oost-Brabant komen onder meer bij café De Kleine Elft in Reek, de brug over de Dommel bij Waalre en het Liberty Park, het oorlogs- en verzetsmuseum dat 65 jaar geleden in Overloon is geopend.

De Liberation Route volgt het pad dat de geallieerden aflegden tijdens de bevrijding van Europa. De route begint bij Normandië in Noordwest-Frankrijk en loopt via Nijmegen en Arnhem richting de Duitse stad Berlijn. De Gelderse route langs belangwekkende plekken in de historie van de Tweede Wereldoorlog werd in 2008 in gebruik genomen.Het Vrijetijdshuis werkt bij het Brabantse deel van de Liberation Route samen met het Liberty Park, Museum Bevrijdende Vleugels in Best en de streekhuizen Boven-Dommel en Peel& Maas/Maas& Meierij.

Concept-locaties voor de plaatsing van een luisterkei.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.